Atarita sizin için inceledi! Editörlerimiz her oyun incelemesine saatlerce emek harcıyor ve bilmeniz gereken tüm detayları objektif şekilde ele alıyor. Nasıl yaptığımızı merak ediyorsanız inceleme politikamıza göz atabilirsiniz. |
“Eğer geçmişe gidebilseydim…” diye başlayan tüm cümlelerin yaşattığı o buruk nostaljinin ete kemiğe bürünmüş hali olan Age of Mythology Retold, orijinal oyuna bir aşk mektubu tadında olmuş. İncelemeye direkt kanaatim ile girdiğimin farkındayım ancak yazının devamında beklentilerinizi şekillendirecek ve elimizdeki remake’in ne derece doyurucu olduğuna da göz atacağız. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan oyunun kendisine geçelim.
Çocukluğumun oyunu Age of Mythology, geri döndü
Microsoft’un gerçek zamanlı strateji serisiyle ilişkim aslında çok öncelere dayanıyor. Vaktiyle Türkiye’de lisanslı oyunların olmadığı dönemlerde bir CD dükkânından aldığım Age of Empires 2 ile başlayan PC oyunculuğu serüvenimi örnek gösterebilirim. Oynadığım ilk bilgisayar oyunu -tabii daha önce Atari olarak satılan Micro Genius’un 999 oyunlu kasetlerini saymazsak- Age of Empires 2 olmuştu. O zaman pek aklım ermediği için senaryosunu anlamamış ancak nasıl oynamam gerektiğini kısa süre içinde çözmüştüm.
Age of Mythology de önüme ilk çıktığında “A-ha! Ben bu oyunu biliyorum” demiştim. Çocuk aklıyla mitolojik yaratıklar ve devasa canavarlar çok havalı göründüğü için, yalan olmasın Age of Empires 2’den fazla sevmiştim bile diyebilirim. Şimdi ise, çocukluğumun oyunu yeniden tasarlanmış şekilde karşıma çıktı ve beni deyimi yerindeyse o günlere götürdü.
Orijinaline saygı duruşunda bulunan bir remake
Age of Mythology Retold için internette çok fazla “orijinal oyunun aynısı olmuş” yorumu görsem de bunların bir kısmının 2002 yapımı oyunu hiç oynamamış kişiler tarafından yapıldığını biliyorum. Çünkü yeni oyundaki karakter modelleri, parçacık efektleri ve diğer tüm 3D varlıklar baştan yapılmış gibi görünüyor. Çok daha detaylı, 2002’de asla ulaşılamayacak kalitede ve yüksek doku çözünürlüklerine sahipler.
Age of Mythology Retold’dan beklentilerinizi ayarlarken, 2024 standartlarında geliştirilmiş ultra üstün bir strateji oyunu beklememeniz gerekiyor. Çünkü bu oyunun tasarımı ve sistemleri, yani altyapısı diyebileceğimiz her şey orijinal oyundan geliyor. Yalnızca üzerine bazı yaşam kalitesi iyileştirmeleri yapılmış ve biraz cilalanmış haldeler.
Örneğin, senaryonun ve olay akışının işlendiği sefer modunda oynarken köylülerinizle tek tek uğraşmamanız için bazı yenilikler eklenmiş. Köylülerinizin hangi kaynağa ne kadar ağırlık vermesi gerektiğini gösteren bir pasta grafiği hazırlayıp uygulayabiliyorsunuz. Bu sayede köylüleriniz, bu işlere otomatik olarak dağılıyor ve yeni doğan köylüler de merkezde beklemek yerine doğrudan yeni işlerine koyuluyorlar. Tabii ben bu kısmı çok kullanma gereği duymadım; çünkü Age of Empires’ta köylülerimi yönetmeyi ve dinamik olarak kaynaklar arasında taşımayı da seviyorum.
Age of Mythology Retold, belki de yapılabilecek en iyi şeyi yapmış
Teknolojik olarak çok gelişmiş ancak özünden bir o kadar da uzak kalan bir remake oynamaktansa, Age of Mythology Retold gibi bir oyun oynamayı tercih edenlerdenim. Bu oyunda çığır açan teknolojiler veya bir strateji oyununda ilk kez denenmiş deneysel özellikler yok. İlk kez 2002’de piyasaya sürülen oyun neyse, %80 civarında bu oyun da aynı deneyimi sunuyor. İşin güzel yanı; strateji oyunları tasarımsal olarak yaşlanmayıp teknolojiye yenik düştüklerinden bu küçük teknolojik sıçrama da Age of Mythology Retold’u harika yapmaya yetiyor.
Yaşam kalitesi iyileştirmeleri arasında “saldırarak ilerle” gibi farklı hareket özellikleri de bulunuyor. Örneğin, ordunuzu veya birimlerinizi seçip bir istikamete yönlendirdiğinizde, orijinal oyunda önüne bir düşman çıksa dahi ilerlemeye devam ediyordu. Yani yalnızca sizin işaretlediğiniz yöne bakıp, gözlerini kapatıyorlardı. “Saldırarak ilerle” seçeneğini kullandığınızda ise artık oraya doğru ilerleyecek ancak yolda gördükleri tüm düşman askerlerine/yapılarına da saldıracaklar. Bu küçük ama hayati dokunuş hem sefer modunda, hem yapay zekalarla oynanan tek oyunculu oyunlarda hem de çevrim içi mücadelelerde farkını hissettiriyor.
Bazen ağzınıza kekre bir tat gelebiliyor
Yeni eklenen yaşam kalitesi iyileştirmeleri arasında yer alan köylü organize etme sistemi bazen düzgün çalışmıyor. Düşündüğünüz ve hedeflediğiniz üretimden çok uzak çıktılar alabiliyorsunuz. Buna ek olarak tıpkı ilk oyunda olduğu gibi birimleriniz bazen sıkışabiliyorlar ve sıkıştıkları yerden çıkamadıkları için mecburen infaz ediyorsunuz. Bunun gibi irili ufaklı hatalar, ağzınızda kekre bir tat oluşturabiliyor.
Bu hatalar benim oyun deneyimimi ne kadar etkiledi diye soracak olursanız, açıkçası pek zarar gördüğümü söyleyemem. Çünkü Age of Mythology Retold’un beni götürdüğü çocukluk günlerimde, hala ağzımda aynı çikolatanın tadı vardı.
Uzun lafın kısası
Velhasıl kelam, Age of Mythology Retold baştan aşağıya modern bir RTS oyunu arayanlar için pek uygun olmayabilir. Ancak serinin geçmişini tanıyan, eski oyunları oynamış ve pür nostalji hissetmek isteyen oyuncular için son derece uygun. Ayrıca, piyasada mitolojik yaratıkları kontrol edip tanrısal güçler kullanabileceğiniz kaç strateji oyunu var ki? Böyle olunca aslında bu remake, çok önemli bir boşluğu doldurduğunu da gösteriyor.
Temelde işlenen sistemler ve oyun tasarımı harika olduğu için, Age of Mythology Retold da harika olmuş. Gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Benim oyundan yana söyleyeceklerim bu kadardı, ancak merak ettiklerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. Sevgi ve oyun ile kalın.