PlayStation’ın Firewalk Studios ekibi tarafından geliştirilen yeni çok oyunculu aksiyon nişancı oyunu Concord’u oynama fırsatı bulduk. Oyunun kapalı beta sürecine katıldığımız süre boyunca oynanabilir iki oyun modunu ve tüm karakterleri sırasıyla denedik. Şimdi ise deneyimimizi anlatıyoruz!
Sony’nin çevrim içi oyunlardaki stratejisi ve Concord
Uzun yıllardır Dünya çapında ses getiren tek kişilik oyunlarıyla ünlü olan Sony’nin, odağını yavaş yavaş çevrim içi oyunlara kaydıracağını bir süredir biliyorduk. Helldivers II ile birlikte oyun dünyasında devasa bir etki yaratan ve 2024’e damga vuran şirket, aynı yıl içerisinde çıkacak ikinci çevrim içi oyunu olan Concord’u piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Tabii ki Concord ile Helldivers II’nin türleri ve hedefleri oldukça farklı olsa da her ikisi de benzer stratejiler izliyor. Gözlemlediğim kadarıyla Sony, Helldivers II için uyguladığı fiyat ve çıkış politikasını Concord için de olduğu gibi uygulayacak. Concord, aynı Helldivers II’de olduğu gibi 40 dolarlık bir fiyatlandırma ile ön siparişe açıldı ve hem PlayStation 5 hem de PC için geliştirildi. Çevrim içi oyunların, Sony’in ana platformu olan PlayStation 5 ile eş zamanlı olarak PC’ye çıkması hayati bir önem taşıyor. Sony de bunun oldukça farkında olacak ki ilk olarak Helldivers II ile izlediği stratejiyi, Concord ile de sürdürüyor.
Özünde çok oyunculu bir oyun olan Concord, kendi içerisinde temel bir hikâye üzerine de dayanıyor. Kapalı beta için oyunu ilk açtığımda, beni yaklaşık beş dakikalık bir sinematik karşıladı ve burada karakter ilişkilerine dair biraz fikir sahibi oldum. Yine de bu çok yüzeysel bir sinematikti ve evrene dair pek bir şey öğrenemedim fakat oyun hakkında bildiklerimi paylaşabilirim. Concord’da bulunan karakterlerimiz Özgür Nişancı uzay haydutları olarak adlandırılıyor. Mistik güçlere sahip olan bu karakterlerimiz, kendi içlerinde farklı sınıflara da ayrılıyor. Sınıf kısmı ise daha önce tanıdık olduğumuz şifacı, tank ve taşıyıcı gibi terimler.
Şu anda oyunda 16 farklı oynanabilir karakter bulunuyor ve içerisinde çevrim içi birçok 5’e 5 PvP modu barındırıyor. Tabii biz kapalı beta süresince sadece iki farklı modu deneyimleyebildik bu yüzden sadece onlardan bahsedeceğim. Ayrıca oyunun Steam sayfasında yer alan bilgiye göre oyundaki yolculuğumuz ilerledikçe Northstar ekibinin hikâyeleri de sürekli olarak gelişecekmiş. Özellikle her hafta karakterleri ve onların maceralarını genişleten yeni sinematik sahneler görebilecekmişiz. Bu yüzden oyunun evreni ile ilgili yorum yapmak için çok erken olduğunu düşünüyorum.
Concord, özünde fazlasıyla keyifli bir oyun olsa da kafamda bazı soru işaretleri bırakmadı değil
Hem çevrim içi hem de içerisinde rekabetçi unsurlar barındıran oyunları çok seven bir oyuncu olarak Concord deneyimim boyunca oldukça keyifli bir oynanış süresi geçirdiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Tabii oyunun eğlenceli bir oynanış sunması onun kusursuz olduğu anlamına da gelmiyor. Concord’un fiyat politikasının riskli olduğunu ve ücretsiz bir oyun olarak piyasaya sürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Mevcut fiyat politikası ile birlikte kendi potansiyeline ulaşması ve sunduğu oynanış stilinin kitlesine erişmesi epey zor görünüyor. Zaten bu tarz oyunlarda oyun içi ödemeler temel sistemi oluşturuyor. Concord da kendi sadık kitlesini oluşturduktan sonra oyun içi ek ödemeler ile gelirini sağlayabilecek bir oyun fakat doğrudan 40 dolarlık bir oyun fiyatı ile bu kitleyi oluşturması çok zorlu görünüyor.
Tüm bunların yanı sıra kapalı beta sırasında tüm karakterleri deneyimleme fırsatı buldum ve gerçekten çoğunu beğendim fakat bu karakterler arasındaki dengeleme üzerine biraz daha çalışılması gerekiyor. Bazı karakterler takım çalışmasında gerçekten işlevsiz kalırken, bazıları ise oyunun seyrini değiştirebilecek güçteler. Karakter bazında yapılacak dengelemeler, Concord’un daha sağlıklı bir deneyim sunmasını sağlayacaktır. Örneğin ana silahı bir roketatar olan Roka, benim kapalı beta boyunca favori karakterimdi. Ben sürekli havada uçarak farklı farklı hareketler yaparken roket atarken, karşımdaki rakiplerin pek de bir şansı olmuyordu. Tabii oyuna eklenen sıçrama mekaniğinin de fazlasıyla işlevsiz olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Bu mekaniğin hem animasyon süresi uzun hem de sizi adeta savunmasız bir hâle getiriyor. Concord gibi eğlenceli ve akıcı tasarlanmış bir oyunda akıcılığı baltalıyor. Yani ben aslında Concord’un temelini ve akıcı oynanışını fazlasıyla beğenirken, bu süreçte henüz giderilmeyen eksiklikleri ciddi buldum. Concord, oldukça potansiyelli bir oyun ve özellikle dengeleme konusundaki problemlerinden kurtulabilirse büyük bir oyuncu kitlesi yakalayabilir. Oyunun sinematik, görsel, animasyon ve bölüm tasarımı gibi alanlarda da başarılı olduğunu düşünüyorum.
Concord deneyimim boyunca nispeten yüksek sistemli bir bilgisayar kullandığım için optimizasyon konusunda bir sorun yaşamadığımı ve bu alanda net bir yorum yapmamın doğru olmadığını düşündüğümü belirtmek isterim. Karakterlerin yetenek şeması keyifli ve yeri zamanı gelince stratejik olabilecek bir biçimde hazırlanmış. Zaten Concord’un bir rekabetçi moda sahip olacağı da kesin görünüyor. Bu noktada oyunun rekabetçi alanda hem takım iletişimi hem de strateji açısından çok daha heyecanlı olacağını düşünüyorum. Kapalı beta sırasında da altıncı seviyede açılan bu modu deneyimleme şansı bulduğumda basit eğlence moduna nazaran daha cezalandırıcı olduğunu ve hata affetmediğini gördüm. Ayrıca gözüme çarpan bir diğer detay ise oyunun rekabetçi arenada sizi birden fazla karakter kullanmaya itiyor olması.
Aslında Concord, sizi her zaman birden fazla karakter kullanmaya ve bu karakterlerin hepsini öğrenmeye iten bir oyun. Bu çoğu kişi için bir eksi olabilecek olsa da oyunun tekrara binmemesi ve hızlı oynanış sekansları arasında bir farklılık yaratması açısından güzel bir detay olmuş. Oyun içerisindeki her ölümünüzün sonunda farklı bir karakter seçebileceğiniz ekran ile karşılaşıyorsunuz. Burada dilerseniz hep aynı karakteri seçebilirsiniz fakat oyun size farklı karakterler ile oynama seçeneğini sürekli olarak sunuyor. Rekabetçi alanda ise eğer bir raunt kazanırsanız, o kazandığınız raunt boyunca oynadığınız karakteri bir daha seçemiyorsunuz.
Kısaca anlatacak olursam Concord, özellikle rekabetçi alanda kazandığınız karakter ile oynamanızı engelliyor ve sizi farklı karakterleri denemeye itiyor. Tabii ki oyundaki her karakteri öğrenmek kısa vadede imkansız olsa da rekabetçi alanda deneyimleyecek oyunların birden fazla role hakim olması ve tüm bu karakterlerin oynanışını stratejik anlamda öğrenmesi gerekiyor. Bu da oynanışı derinleştiren ve çeşitlendiren bir unsur olmuş.
Son sözler
Concord, kafamda bazı soru işaretleri bıraksa da genel olarak beğendiğim ve deneyimlemekten keyif aldığım bir oyun oldu. Sony’nin çevrim içi oyunlardaki stratejisini her ne kadar fazlasıyla beğensem de Concord ile izlenen fiyat politikasının oyunun tam potansiyeline erişmesine büyük bir engel olduğunu düşünüyorum. Ayrıca karakterler arasındaki dengeleme sorunları da çıkış öncesinde bir an önce giderilmeli. Şimdilik sizlere Concord hakkında aktaracaklarım bu kadardı. Bir başka oyun incelemesinde görüşmek üzere sevgili Ataritalılar.