Yeni nesil aksiyon RPG oyunu Path of Exile 2 çıktı!

Orijinal Path of Exile'dan yıllar sonra geçen oyunda Wraeclast'ın karanlık dünyasına geri dönecek ve yayılmakta olan yozlaşmayı sona erdirmeye çalışacaksınız. #İşBirliği

Oyunlar Bizden Niçin Fazladan Para İstiyor? İşte DLC Nedir ve Niye Var Sorusunun Cevabı

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

DLC, oyun oynayan herkesin mutlaka duyduğu bir tabirdir. Özellikle bazı firmalar, bu konuda büyük eleştirilerin odağı olmayı başarıyor. Peki bazen para ile bazen de ücretsiz olarak oyunculara sunulan bu DLC nedir? Gelin hep birlikte bunun cevabını bulalım. 

Öncelikle DLC’nin açılımı ile başlayalım:

DLC nedir sorusuna öncelikle anlamı ile başlayalım. Açılımı ile Downloadable Content yani indirilebilir içerik anlamına geliyor. Bu indirilebilir içerikler, oyunlarınıza birtakım katkılar sağlayabiliyor. DLC’ler de kendi aralarında kategorilere ayrılıyor. Her geliştirici, kendi tarzında DLC’ler ile oyunculara ek içerik sunmayı hedefliyor. Bu içerikler ise kozmetikler, hikâye genişlemeleri, karakterler, haritalar ve müzikler gibi farklı türlerde karşımıza çıkıyor. 

Oyunlarda ücretli veya ücretsiz şekilde karşımıza çıkan DLC nedir ve genişleme paketi ile aralarında nasıl farklar bulunuyor? Her şeyi anlatıyoruz!

DLC’nin tarihçesi, genişleme paketi ile arasındaki farklar 

Oyunların ortaya çıkışı, bundan yıllar öncesine dayanıyor. Tabii, oyunların yavaş yavaş ortaya çıktığı dönemlerde DLC kavramı henüz oluşmamıştı. İlk olarak genişleme paketleri hayatımıza girdi. İnternetin yaygınlaşmadığı dönemlerde, insanlar oyunları fiziksel olarak satın alıyordu. Tabii, bu dönemde çıkan oyun içi ek içerikler de doğal olarak fiziksel bir şekilde temin ediliyordu. Bu şekilde alınan ek içeriklere ise genişleme paketleri deniliyordu.

İnternetin yaygınlaşması ile 90’lı yıllarda ekstra harita ve modlar yayınlanmaya başlamıştı. Total Annihilation oyunu ise 1997 yılında internet üzerinden aylık DLC hamlesi ile adını duyurmuştu. Bu aylık DLC’ler oyunculara ücretsiz şekilde veriliyordu. 2000’li yılların başlarında ise Sega ve Xbox, DLC kültürünü yaygınlaştırmaya başladı. Halo ve Sonic gibi oyunlar, ücretli oyun içi içerikler ile oyuncuların karşısına çıkmıştı. 2000’li yılların ilerleyen dönemlerinde ise DLC’ler oyun dünyasında yaygınlaşarak günümüzdeki seviyesine yaklaştı. Kısacası DLC’lerin hayatımızda büyük bir yer kaplaması, internetin yaygınlaşması ile gerçekleşti. 

Oyunlarda ücretli veya ücretsiz şekilde karşımıza çıkan DLC nedir ve genişleme paketi ile aralarında nasıl farklar bulunuyor? Her şeyi anlatıyoruz!

DLC’lerin oyunculara sağladığı şeyler

DLC nedir sorusunun cevabını bulduğumuza göre sırada bizlere sunduğu şeyler var. DLC’ler genel olarak oyunculara yeni içerikler sunuyor ve geliştiricilere ekstra para kazandırıyor.  Günümüzde piyasaya sürülen DLC’lerin büyük bir çoğunluğu ücretli bir şekilde piyasaya sürülüyor. Tabii bazı geliştiriciler, daha çok kullanıcı dostu olup ücretsiz içerikler sağlayabiliyor. DLC’lerin sunduğu içerikler ise şu şekilde: 

  • Kozmetik içerikler: DLC şeklinde satılan en popüler içeriklerden birisi şüphesiz kozmetik içerikler. Özellikle çok oyunculu yapımlarda silah kaplamaları, operatör görünümleri, karakter kostümleri gibi birçok ücretli içerik bulunmakta. 
  • Hikâye içerikleri: Tek kişilik oyunlarda karşımıza çıkan hikâye genişlemeleri, halihazırda var olan hikâyelere yeni bakış açıları getiriyor veya eksik noktaları tamamlamayı hedefliyor. Çoğunlukla ücretli olan bu içerikler, firma kararlarına bağlı olarak ücretsiz şekilde de karşımıza çıkabiliyor. 
  • Haritalar: Çoğunlukla çok oyunculu yapımlarda karşımıza çıkan bu içerikler, oyunculara yeni haritalar sunuyor. Birçok firma haritaları genel olarak ücretsiz bir şekilde yayınlasa da bazı firmalar DLC kapsamında haritalar sunuyor. Bu haritalar bazen özgün olurken bazen de popüler markalarla anlaşmalı olarak karşımıza çıkabiliyor. 
  • Modlar: Temel oyunda var olmayan bazı oyun modları da sonradan oyuna eklenebiliyor. DLC kapsamına giren bu modlar, çoğu zaman ücretsiz olsa da bazı firmalar oyunculara ücretli bir şekilde sunuyor.  
  • Müzikler: Oyunda bulunan müzikleri de ekstra bir DLC şeklinde satın alabiliyorsunuz. Bu durum genel olarak tek kişilik oyunlarda karşımıza çıkıyor.  
  • Sezon biletleri: Her ne kadar tam anlamıyla bir DLC olmasa da sezon biletleri de aynı mantıkla çalışıyor. Sizlere oyun içi kozmetik içerikler sunan bu biletler, ücret karşılığı oyunculara sunuluyor. Tabii bu sezon biletlerinin ücretsiz verdiği bazı içerikler de bulunuyor. 
Oyunlarda ücretli veya ücretsiz şekilde karşımıza çıkan DLC nedir ve genişleme paketi ile aralarında nasıl farklar bulunuyor? Her şeyi anlatıyoruz!

DLC’lerin olumlu ve olumsuz yanları 

DLC nedir sorusunun ardından olumlu ve olumsuz yanlarına da cevap verelim. DLC’ler genel olarak oyunculara ek içerikler sağlama amacı ile ortaya çıkıyor. Düşük maddi gelire sahip olan firmalar ise kendilerini desteklemek isteyen oyuncular için uygun fiyatlı DLC paketleri yayınlıyor. Aynı şekilde bazı geliştiriciler de oyuncuların yararına birçok ücretsiz DLC piyasaya sürüyor. Ne yazık ki tüm geliştiriciler bu şekilde karşımıza çıkmıyor. Özellikle bazı firmalar, bu konularda oldukça kötü izlenimlere sahipler. Hatta bazıları bu konuda davalık bile oldu. Bunun en büyük nedeni ise oyun içerisindeki çoğu şeyi DLC mantığı ile ekstra ücrete satma çabaları. Tabii bu ücretler de neredeyse bir oyun fiyatına denk gelebiliyor. Bazı oyun stüdyoları, gelirlerinin çok büyük bir kısmını DLC paketleri ile sağlıyor.

Bunun yanında geliştiricilerin halihazırda oyuna koymayı planladığı içerikleri, pazarlama departmanları sayesinde ücretli bir şekilde satın alıyoruz. Oyunun içerisinde olması planlanan ve hazırlanan içerikler, firmaların daha çok para kazanma hevesi yüzünden ekstra bir ücretle satılabiliyor. Bu durum da oyunlara bazı noktalarda negatif geri dönüşler sağlayabiliyor. Tüm bunlara ek olarak bazı firmalar bu işi tamamen “Pay to Win” durumuna getirmiş durumda. Bu durum ise para veren oyuncuların, para vermeyi tercih etmeyen oyuncuların önüne geçmesine neden oluyor.  

Oyunlarda ücretli veya ücretsiz şekilde karşımıza çıkan DLC nedir ve genişleme paketi ile aralarında nasıl farklar bulunuyor? Her şeyi anlatıyoruz!

DLC’lerin olumsuz yanları olduğu gibi olumlu yanları da bulunuyor. Bunlardan en çok göze çarpanı ise hikâye genişlemeleri. Bazı oyunların sonu ucu açık bitebiliyor. Bunun yanında bazı oyunlarda ise hikâyenin arka planı ve öncesinde yaşananlar da merak konusu olabiliyor. Geliştiriciler de bu konularda oyuncuları tatmin edebilmek için hikâye genişlemeleri çıkarıyor. Bu genişlemeler, oyunun evrenine dair birçok boşluğu kapatmayı hedefliyor. Bir diğer olumlu taraf ise geliştiricilerin oyuncuların isteğine göre hamleler yapmasına olanak sağlıyor. Örneğin oyuncuların istediği bir içeriği, geliştirici ekip dikkate alarak oyuna DLC olarak getirebiliyor.  

Bugün sizlerle DLC nedir sorusunun cevabını aradık. Oyunlarda bizlere ek içerik sağlayan bu DLC’ler bazen bizlere fayda sağlasa da bazen oyun zevkini azaltabiliyor. Daha fazla içerik ve haber için bizleri takip etmeyi ve topluluğumuza katılmayı unutmayın. 

Sezerhan Yıldırım
Sezerhan Yıldırım
Bilgisayar programcısı, oyunlar ve sinema ile ilgilenen standart bir insan.

1 Yorum

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: