Ülkemizde pek yaygın olmayan ve “zengin sporu” diye tabir edebileceğimiz golf sporuna değinen PGA TOUR, Electronic Arts penceresi altında nihayet oyuncularla buluştu. En son 2015 senesinde karşımıza çıkan ve daha sonra sessizliğe gömülen bir seri için güzel bir geri dönüş sayılabilir. Sizler için oyunu oynadık ve inceledik.
EA SPORTS PGA TOUR tam bir golf oyunu olmuş
Normal şartlarda golf seyreden veya oynamaktan zevk alan birisi değilim ancak Tiger Woods PGA Tour 14’ü oynamış ve beğenmiştim. Özellikle dönemine göre güzel görselliği ve mekanikleriyle şimdiye kadar yapılmış en iyi golf oyunu olmuştu. EA SPORTS PGA TOUR ise bu başarının üstüne koyarak ilerlemeye çalışıyor. Uzun zamandır çıkmayan bir seriye dönüp bakacak olursak, görsel açıdan çok fazla gelişme yaşandığını söyleyebilirim.
Bildiğiniz üzere PGA Tour, Amerika Birleşik Devletleri’nde erkekler golf turnuvasını düzenleyen bir organizasyon. Serinin bu ismi alması ise bu turnuvaların dünya üzerinde oynanan en iyi golf turnuvalarına ev sahipliği yapmasından kaynaklanıyor. Ki bence en doğru olanı yapıyorlar. FIFA gibi düşünebilirsiniz bunu biraz. Nasıl FIFA, futbol sporunun en kıdemli oluşumuysa, PGA Tour’da en çok rağbet göreni denilebilir. Peki Electronic Arts bu oyunu güzel yapabilmiş mi? İşte esas merak edilen soru bu ve ben size cevabını açıklıyorum.
EA SPORTS PGA TOUR gayet güzel düşünülmüş ve dizayn edilmiş bir golf simülasyonu. Ana menüden tutun oyunun en iç kısmına kadar gerçekçi bir yaklaşım ele alınmış. Oyuna ilk girdiğimiz zaman bizleri bir karakter yaratma ekranı karşılıyor. Burada kendi karakterinize isim verebiliyor, saç-baş değiştirebiliyor ve farklı özellikleri seçebiliyorsunuz. Çoğu simülasyonda olduğu gibi burada da kendi karakterinizi sahaya yansıtmanın en iyi yollarından birisi denebilir. Karakter yaratma ekranından sonra bizi karşılayan arayüz oldukça şık ve sade. Zaten FIFA oyunlarından aşina olduğumuz karesel menü tasarımını kullanıyorlar ve ben bu menü tasarımını pek beğeniyorum.
Kariyer modu ve çok daha fazlası
Yine FIFA popülaritesini kullanarak sizlere kıyaslama yoluyla anlatacağım. Oyun içerisinde normal maç, kariyer ve daha birçok farklı oyun modu yer alıyor. Normal maç kısımlarında istediğiniz parkur, yarışma türü ve kurallar gibi seçenekler sunuluyor. Kendi oyu zevkinize göre bu alanları doldurup güzel bir golf deneyimine atılabiliyorsunuz. Kariyer modunda ise kendi yarattığınız karakteri dünyaya tanıtmak için bir fırsatınız oluyor. PGA Tour turnuvalarına giriyor ve kendinizi kanıtlamaya çalışıyorsunuz. Tam bir simülasyon oyunu olduğunu zaten anlamışsınızdır.
Açıkçası ben kariyer tarafına pek bakmadım. Zira FIFA oynarken de bakmayı sevmiyordum. Daha çok farklı kombinasyonlarda maçlar oynamaya çalıştım. Aslında biraz da golf sahalarının ve karakter animasyonlarının durumunu görmek için bunu yaptım. Kariyer moduna kendimi kaptırsaydım işin içinden çıkamazdım diye düşünüyorum. Sadece ufak bir göz gezdirmemle söyleyebilirim ki, kariyer modu sizi içine çekebilecek bir potansiyele sahip. Bir kere başladığınız zaman öyle kolay kolay bırakamayacakmışsınız gibi bir hissiyat vermeyi başarıyor. Lig sıralaması, puan tabloları, dünya çapındaki diğer oyuncular ve dört bir yandaki golf sahaları sizleri bekliyor olacak.
Oyunu oynamak için golf bilmek gerekiyor
Aslında oynamak için değil de öğrenmek için golf bilmeniz gerektiğini söylemeliyim. Hangi golf sopasının ne anlam ifade ettiğini ve golf topunun nasıl bir ivme yakalayacağını kestirmeniz gerekiyor. Aslında oyun bunu size belirli ipuçları ile gösteriyor fakat alışmak için biraz zamana ihtiyacınız var. Bir golf sahasının en başından en sonuna kadar olan vuruş haklarınızı oyuna girmeden kontrol etmelisiniz. Mesela bir sahada 4 veya daha az atış yaparak topu çukura sokmanız gerekiyor aksi takdirde daha kötü bir puan ile karşılaşıyorsunuz. Bu vuruşlara ise “Par” adı veriliyor ve sizin son çukura kadar olan topa vuruş hakkınızı gösteriyor.
Tabii bunları yaparken uzaklık, rüzgar ve topa vuruş şiddeti gibi konuları iyi kavramanız lazım. Son çukura olan uzaklığı iyi ayarlamak ve topu istenen atış hakkı dolmadan çukura ulaştırabilmek için uygun golf sopalarından birini tercih etmeniz gerek. Kimi golf sopası topu daha uzağa falsolu bir şekilde gönderirken, kimi sopa ise daha kısa mesafeli atışlar için elverişli oluyor. Aynı zamanda topa vurmadan önce ekranda belirtilen rüzgar şiddetini de hesaplamak oldukça elzem. Yapacağınız vuruşlar rüzgarın şiddetine göre bir ivme kazanıyor ve bazen sizi zor duruma sokabilir, bunu unutmayın.
Ayrıca golf sahalarının da harika tasarlandığını söylemem gerek. Hiçbir saha birbirine benzemiyor ve hepsinin kendine has bir görselliği mevcut. Engebeler ve zorlayıcı kum parkurları da sizin atışlarınıza direkt olarak etki edebiliyor. Bu sebeple yapacağınız her atışı iyice hesap etmeli ve kontrol altında tutmalısınız. Aksi takdirde iyi puanlar elde edemeyeceksiniz.
Çevre elementlerine de göz atalım
Tabii oyunda sizden, golf sahalarından ve sopalardan başka şeyler de bulunuyor. Örneğin seyirciler. Sahanın etrafına toplanarak sizi destekleyen seyirciler görmeniz çok olası. Ayrıca golf sporunun bir saygı oyunu olduğunu hatırlatan önemli mesajlarda veriliyor. Golfçünün alanına müdahale etmemek, topa vuruş yapılacağı sırada sessizliğe bürünmek veya topun ulaşabileceği çimenlik alanlarda durmamak gibi. Bu tür küçük ama etkili düşünceler oyuna güzel bir hava katıyor.
Ayrıca spikerler de sizin oyun tarzınıza göre yorumlar yapmayı ihmal etmiyor. Hani FIFA oyunlarındaki spikerlerin yorumlarını ezberleyebiliyoruz ya, ben yaklaşık 20 saatlik EA SPORTS PGA TOUR maceramda böyle bir durumla karşılaşmadım. Spikerler özenli ve kendilerine has yorum stilleri bulunuyor. Kötü bir vuruş yaptığınızda işlerin zora gireceğini söylüyor, iyi bir vuruş yaptığınızda ise bu sefer işler diğer golfçüler için zora girecek tarzında beyanlarda bulunuyorlar. Bu çok önemli, çünkü sizin oyun içerisindeki performansınızı etkileyebilecek kapasitede diye düşünüyorum.
Şimdi en can alıcı nokta; hatalar!
Golfün ne olduğundan bahsettik, oyunun içerik havuzundan konuştuk derken sıra hatalara geldi. Oyunda elbette birtakım sıkıntılar bulunuyor. Bunların en başında ise kesinlikle kötü bir optimizasyon geliyor. Maalesef oyun optimizasyon alanında biraz başarısız. Bilgisayarı ısındırmayı iyi biliyor ve bunu yaparken harika grafikler kullanmıyor. Düşük veya en yüksek grafik ayarları arasında FPS farkı olmaması da bunu açıkça ortaya koyuyor. Elbette güncelleme ile düzelecektir lakin neredeyse her oyunun böyle çıkış yapması beni üzüyor.
Bir diğer konu yukarıda bahsettiğim top fiziği ile alakalı. Rüzgarın yönünü ve şiddetini iyi ayarladınız ve harika bir vuruş yaptınız ama bir bakıyorsunuz top seyircilerin arasına dalıyor. Bazen böyle saçma sapan ivmeler yakalandığını göreceksiniz. Bazen ise yukarıdan inen bir topun yere çarptıktan sonra eğimli olmasa bile geriye doğru gittiğine şahit olacaksınız. Bu tür top fiziği konusunda bazı sorunları olduğunu söylemem gerek.
Sona geldik
Evet, sıkılmadan bir golf incelemesi okumayı başardıysanız tebrik ederim, bu oyuna 1.199,99 TL vermeye hazırsınız. Şaka bir yana, bu fiyatta size bu oyunu önermem pek yakışık almaz. Oyun fiyatlarının gittikçe arttığı şu dönemde hiçbir oyuna 1.000 TL civarı bir fiyat verilmeyeceğini düşünüyorum. Ancak, eğer gerçekten oyunu bekleyen veya golf sporu ile yakından ilgilenen birisiyseniz tavsiye ediyorum. 1-2 güncelleme ile birlikte oyunun optimizasyonu da kendisine gelecektir.