Oyunların hayatımıza yeni yeni girmeye başladığı ve SNES, Dreamcast gibi konsolların genel isminin Atari olarak anıldığı o yılları hatırlıyor musunuz? Kimimizin çocukluğuna, kimimizin ise ergenlik dönemlerine denk gelen o basit ama bir o kadar eğlenceli oyunlarla geçen o güzel günleri… Bizler de biraz olsun nostalji yapmak, geçmişe dönmek adına sizler için eski Atari oyunları listesini hazırladık. Eski güzel günlerin hatırına, buyursunlar!
Sizi nostalji kuşağına sürükleyecek eski Atari oyunları
Aralarında doğrudan Atari konsoluna çıkmamış olan oyunları listeye ekleyeceğimizi de bildirelim. Zira konsol o zamanların Selpak’ı gibiydi ve bugün de bütün o oyunlar hafızamızda eski Atari oyunları olarak yer etmiş durumda. Bu nedenle spesifik kaygıları bir kenara bırakarak o güzel günlerin neşesini hissetmenizi tavsiye ediyoruz. Siz hazırsanız, biz çoktan hazırız, peçetelerinizi alıp gelin, biraz duygulanabilirsiniz…
Pac-Man
Bu oyunun Türkiye’de Dobişko adıyla piyasaya sürüldüğünü biliyor muydunuz? İlk kez 1980’de çıkan oyun bugün bile oynaması çok keyifli ve yeri muhtemelen kolay kolay doldurulamayacak yapımlar arasında yer alıyor. Bir labirent içerisinde oradan oraya giderek düşmanlarınızdan kaçıp küçük pikselleri yediğiniz oyunu eğer vaktinde oynadıysanız, çok şanslı olduğunuzu söylemeden geçmeyelim.
Circus Charlie
Bugün bile müziğini duyduğunuzda tüylerinizi diken diken edecek, o zamanlar bana çok zor gelen oyunlardan bir tanesidir. Bir sirkte aslanın üstünde engelleri aştığınız, hoplaya zıplaya ilerlediğiniz bir platform oyunu olan Circus Charlie de sizi geçmişe götürecek eski Atari oyunları arasında yerini alıyor. Oyunu aynı zamanda şu anda tarayıcı üzerinden de oynayabiliyorsunuz. 🙂
Contra
Aksiyonun aksiyon gibi hissettirdiği, aynı zamanda ikinci kolu takıp iki kişi oynayabildiğiniz Contra kesinlikle bugünün 2D shooter oyunlarının temelini inşa eden yapımlardan birisidir. Dünyamızı ele geçirmeye çalışan bir örgüte karşı isterseniz tek başınıza, isterseniz de yanınızdaki arkadaşınızla birlikte mücadele ettiğiniz yapımın keyfi bir başkaydı. Belki de o zamanlar öyle hissettiriyordu, bunu kestirmek güç fakat bizde harika anılar bıraktığı bir gerçek.
Bomberman
Bombacı mülayim gibi dolaştığınız ve düşmanlarınıza karşı bombalama stratejileri güttüğünüz oldukça keyifli ve ilerledikçe bir o kadar da zor bir oyun haline gelen Bomberman kesinlikle klasikler arasında yerini alıyor. Aynı zamanda çocukluğunu 90’larda yaşamış ve bugün balonlardan çekinen herkesin bu oyun ile bir öyküsü olduğunu söyleyebiliriz. Zira oyundaki düşmanlar sevimli balonlardan oluşuyordu fakat temas halinde canınızı sıkabiliyorlardı.
Battle City
Ülkemizde Atari’nin yaygınlaştığı yıllarda her oyunun bir çakması olduğu gibi, Battle City’nin de onlarca korsan sürümü yaygın şekilde bulunuyordu. Bu yüzden ismini “Tank-O-Box” olarak hatırlıyorsanız aynı oyundan bahsettiğimizi bilmenizi isterim. Zira ben de çocukken bu oyunu “çakma ismi ile” oynayanlardan biriydim ve Battle City adını görünce ben de şaşırmıştım. Tabi sonra Tank-O-Box’un çok çeşitli sürümleri de yayınlandı. Benim 999 oyunlu kasetimde Battle City’ye de bu oyunun adını vermişlerdi. Nedendir bilmiyorum fakat War Thunder, World of Tanks gibi gelişmiş oyunlar bile bana bu oyunun yaşattığı hazzı yaşatamadı.
Excitebike
Son yıllarda bu tür oyunların nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olsa bile o zamanlar da çok fazla örneği yoktu. Excitebike daha piksel piksel her şeyi sayabildiğimiz dönemde bile o fizik hesaplamalarına nasıl sahip oldu? Bu gerçekten ilginç bir soru olurdu. Çünkü rampalara doğru şekilde indiğinizde motorunuz da ona göre hızlanıyor, eğer yanlış bir düşüş yaparsanız da hızınız kesiliyordu. Oyunu zorlaştıran ve gerçekçiliğini artıran bu mekaniği zamanında çok sevmiştim.
Final Fight
Beat’em Up dediğiniz zaman akla gelen ilk yapımlardan birisi Final Fight olmalı. Oyun 1989’da, daha önce 1987 yılında çıkan Street Fighter’ın devam oyunu olarak piyasaya sürülmüş ve büyük beğeni toplamıştı. Temelde Metro City Başkanı’nın kaçırılan kızını kurtarmak için önümüze geleni patakladığımız bir yapısı vardı. Capcom’um bu oyunu bugün oynadığınızda bile aynı keyfi verecektir. Bu nedenle eski güzel atari oyunları arasındaki yerini rahatlıkla aldığını söyleyebiliriz.
Sunset Riders
Red Dead Redemption 2’nin büyükbabasını selamlayın. Vahşi Batı temasını işleyen oyunu 4 kişi birlikte oynayabiliyorduk ve kelle avcısı olarak çorak topraklarda dehşet saçıyorduk. Video oyunlarında çok sık olmasa da dönem dönem işlenen ve her seferinde oyuncuların beğenisini toplayan Vahşi Batı teması bu oyunda da çok güzel işlenmişti. Hatta bugün pixel-art ile uğraşan herkesin girip oyunun görsellerini biraz incelemesini de rahatlıkla tavsiye edebiliriz.
Metal Slug
Metal Slug denildiğinde birçoğunuzun aklına oyunun harika müzikleri gelecektir. “America, F*ck Yeeaaah” diye dolaştığımız oyunda bazı politik göndermeler olsa da çocukluğumuzda bize “çatara patara aksiyon” kavramını öğreten oyunlardan birisiydi. Sizler için oyundaki en sevdiğim müziği de hemen aşağıya bırakıyorum. Resmen bir başyapıt!
Pole Position
Şu anda döneminin çığır açan oyunlarından birisine bakıyorsunuz. Üç boyutlu olmayıp da yine de üç boyutlu gibi hissettiren bu yarış oyunu, zamanında Formula 1 rüzgarları estiren en başarılı oyundu. Kesinlikle en iyi Atari oyunları arasında yerini koruyor ve bugün dahi oynansa tadından pek bir şey kaybetmeyecektir.
Eğer bu tarz nostaljik içerikler hoşunuza gidiyorsa, sizin için Nostalji Günleri 2023 etkinliğimiz kapsamında ürettiğimiz eski Facebook oyunları yazımızı da okuyabilirsiniz.