Unutulmaz Facebook oyunları halen altın çağını yaşarken Zynga, FarmVille ile resmen çiftçiliği dijital ortama getirmişti. Tohumlarımızı eker, alarmlarımızı kurar ve saatin gelmesini iple çekerdik. Oyunda saat kavramı gerçek zaman üzerinden ilerlediği için bir domates ektiğimizde 18 saat boyunca olmasını beklerdik. Bu sırada varsa – herkeste yoktu o zamanlar 🙂 – ineklerimizle, koyunlarımızla oyalanır, işimize gücümüze bakardık. Nostalji Günler 2023 etkinliğimiz kapsamında bizi o eski günlere götürecek bu içeriğe hoş geldiniz. Gelin birlikte Farmville serisine ne oldu? Zynga nasıl bir yol izledi? İnceleyelim!
İçindekiler:
FarmVille’i en az bir kez oynayanlar el kaldırsın!
Merkezi San Francisco’da bulunan Zynga’nın ilk kez 19 Haziran 2009’da piyasaya sürdüğü Farmville, Facebook platformuna çıkmıştı. Oyun toplamda 65 milyon üyeye sahip oldu ve bir zamanlar aylık oyuncu sayısı 35.762.289’u (35 milyon 762 bin 289) gördü. Bunlar bugünün oyun endüstrisi için bile oldukça korkunç rakamlar. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürülen Sons of the Forest’ı anlık olarak 270 bin oyuncu oynayınca Steam’in sunucuları çökmüştü. Herhalde bugün Farmville’i Steam üzerinden 35 milyon kişi oynasa, Gaben’ın sunucu odalarında yangın çıkardı.
Farmville ülkemizde de gereken muameleyi layığıyla gördü
Farmville Dünya’nın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de çok sevildi. Bunun bir meyvesi olarak Türk Telekom, 3 Ekim 2009 tarihinde oyunda kumar oynandığı gerekçesi ile erişimi kapattı. Aynı günün akşamı ise tekrar açarak insanların oynamasına izin verdi. Hatta o zamanlar Kanal D, “Sanal Çiftçilere Farmville Müjdesi” başlığıyla oyunun tekrar erişime açıldığını duyurmuştu.
Her şeyden biraz: Nostalji, eleştiri, yaşanmışlıklar
Aslında oyunu bugün özel kılan şey oyunun kendisi bile değil. Hatırlayanlar olacaktır, FarmVille zamanlarında oyunlar da hayatımız da bugünkünden çok daha basitti. Özellikle bu dönem çocukluğuna denk gelen oyuncular bir başka şanslıdır. Onlardan biri olarak ben de hala o dönemi hatırladığımda yüzümde bir tebessüm oluşur. Buradan sonra okuyacaklarınızı şu müzik eşliğinde okumanızı tavsiye ediyorum:
FarmVille ilk çıktığında henüz ilkokul öğrencisiydim ve 12 yaşındaydım. İş güç kaygısı yok, geçim sıkıntısı bu kadar değil, her şey o kadar güzeldi ki. Sabah alarm ile erkenden kalkıp bilgisayarımı açar, gider kahvaltımı yapar ve en sonunda gelip hasatlarımı toplardım. Zaten oyun da bundan fazlasını vaat etmiyordu. Hasat işleri bittikten sonra varsa -o zamanlar herkeste yoktu, olanın da havasından geçilmiyordu- ineklerimden süt toplar, koyunlarımdan yün toplar onları satardım. Hatta oyuna sonradan boğa ve renkli inekler de gelmişti. O zamanlar hepsi birer statü belirleyicisiydi. Kimde daha çok renkli inek varsa en iyi oyuncu da yine kendisiydi. Biçerdöver sahibi oyuncuların hızına yetişmek ise mümkün değildi 🙂
Çilek 4 saatte, patlıcan 2 günde, enginar ise tam 4 günde yetişiyordu. Evet, oyun saati gerçek zaman ile eşzamanlı olarak ilerliyor ve oyunun sunucuları tarafından tutuluyordu. Dolayısıyla enginar ektiyseniz 4 gün boyunca oyuna girmenize bile gerek kalmıyordu. Bir şeyin yetişmesi ne kadar uzun sürüyorsa o kadar da para kazandırıyordu. Eğer toplamak için çok geç kaldıysanız, bütün ürünleriniz de çürüyordu. Hepsini bugün düşündüğümüzde anlıyoruz ki Zynga, çok kullanılan bir stratejinin de temellerini atmıştı.
Hesaplarınızı iyi yapın, “sürekli FarmVille oynayın” ve daha çok kazanın
Oyunda bazı mekanikler gizliden gizliye sizi “sürekli FarmVille oynar” hale getiriyordu. Bugün mobil oyun piyasasında çok kullanılan bu taktik ilk kez bu oyunda uygulandı diyebiliriz. Bazı ürünler kısa zamanda yetişip fazla kazandırmasa da, sürekli oyunda olduğunuz durumlarda kısa kısa onları ekip biçmek uzun vadede daha kazançlı hale geliyordu. Yani enginar ekip 4 gün boyunca oyuna girmediğinizde kazanacağınız toplam para, her 4 saatte bir çilek ekip biçerek kazanabileceğiniz paradan çok daha azdı. Bir zamanlar bu formülün nasıl çalıştığını anlayan insanlar forumlarda diğerlerine “FarmVille’deki en kazançlı tohumlar” başlığıyla nasıl hızlı para kasılabileceğini bile anlatıyordu. Hatta oturup hesaplayarak en optimal tohumlarını hangisi olduğunu bile paylaşıyordu.
Bu formül tamamen oyuncuları bağımlı hale getirmek ile birlikte Zynga’ya da çok kazandırdı. Çünkü sabırsız bazı oyuncular, daha hızlı ilerleyen komşularını yakalamak için oyuna para yatırmaya başladı. Bu oyun içi satın alımlar ile Zynga da hem seriyi farklı platformlara taşımak hem de işleri biraz daha ilerletmek için yeni teknolojiler denemeye başladı.
FarmVille 2, Facebook Gaming’in yanı sıra Zynga’nın sitesinde de oynanabilir olarak çıktı
Zynga durur mu hiç! 2012 yılında FarmVille 2’yi oyuncuların karşısına çıkarttı. İlk oyunun aksine bunda her şey 3D olarak tasarlanabiliyordu ve bunu da duyurularında gururla dile getirmişlerdi. Hala akıllı telefonların patlama yapmadığı son yıllarda oyun ilk etapta tarayıcılar üzerinden oynanabiliyordu. Devamında ise aşağıdaki fragman ile iOS, Android ve Windows Phone (Evet, o zamanlar Windows akıllı telefonlar da hala yaşıyordu) platformları için Farmville 2: Köy Kaçamağı oyununu duyurdu. Akıllı cihazlar için ilk oyunları da 17 Nisan 2014 tarihinde çıkmış oldu.
Yukarıdaki videoda görebileceğiniz gibi o zamanlar reklamcılık anlayışı bugün olduğundan çok daha farklıydı. Yani, en azından, zamanın teknolojisi bu kadarına izin veriyordu da diyebiliriz.
Köy Kaçamağı’ndan sonra FarmVille 2: Tropik Kaçamak gibi farklı genişleme DLC’leri yayınlansa da hiçbiri ilk oyunun yerini tutmadı. Mobil platformlarda hala çok oynansa da Zynga o altın çağlarındaki verimi tekrar yakalayamadı.
2021 yılında FarmVille 3 çıktı ve reklamcılık anlayışları hala aynı
Belki de birçoğumuzun bu oyunun çıkışından haberi bile yok. Çünkü ne eski Zynga ne de eski FarmVille var. Değişmeyen tek şey, şirketin reklam anlayışı. Halen 2009 ve 2014’te kullandıkları formül üzerinden devam ediyorlar. İyi mi yoksa kötü mü yaptıklarının takdirini ise siz değerli oyunculara bırakıyoruz.
Android ve iOS platformlarına çıkan – Windows akıllı telefonlar artık öldüğü için onlara çıkmayan – serinin üçüncü oyunu geçtiğimiz yıl yayınlandı. Android için Google Play Store üzerinde 3.9/5’lik bir oy puanına sahip olan oyunun 5 milyondan fazla indirmesi var. Apple tarafında ise skoru 4.6’ya yükselmiş durumda.
Ve işte bir zamanlar herkese Facebook hesabı açtıran oyunun hikayesi bu şekilde. Nostalji Günleri 2023 etkinliğimiz kapsamında yayınladığımız bu içerik umarız ki sizi de eski günlere götürmeyi başarmıştır. Sevgi ve oyun ile kalın!