Five Nights at Freddy’s oyunlarını hangi sıra ile oynayacağınız konusunda soru işaretleriniz mi bulunuyor? Doğru adrestesiniz! Bu yazımızda hikâyeyi takip etmek isteyen oyuncular için FNAF oynama sırasını derledik.
Five Nights at Freddy’s oyunlarını hikaye sırasına göre oynayın
Bundan dokuz yıl önce hayatımıza giren Five Nights at Freddy’s serisinin yeni oyunu Help Wanted 2 çıktı. Yine VR üzerinden bizlere farklı bir korku deneyimi sunmak isterlerken takipçilerinin merakla beklediği kısım yeniden konuşulmaya başlandı: Bu oyunun hikâyeye katkısı nasıl olacak? Ve tabii ki de burada en önemli olan şey; yani, hikâyedeki zaman çizelgesi devreye giriyor.
Filmiyle beraber bu oyun serisine çekildiyseniz fakat hikâye gidişatından pek de emin değilseniz, bu liste tam size göre. Hadi, gelin, Help Wanted 2’nin sıralamada nereye gelebileceğine birlikte bakalım.
Dikkat: Açıklamalar spoiler içeriyor. Spoiler yemek istemiyorsanız yalnızca oyunların başlıklarına bakınız.
Aşağıdaki başlıklarımızdan sırasıyla hangi oyundan başlayarak devam edeceğinizi takip edebilirsiniz. Sıralama, serinin hikayesinin başlangıç noktası baz alınarak yapılmıştır.
1.) Five Nights at Freddy’s 4
Hikâyesel olarak her şeyin başladığı noktaya, hikâyenin tam olarak anlam kazanmaya başladığı ilk oyuna gidiyoruz. Burada şöyle önemli bir şeye daha değinmemiz gerekiyor: Kitapların, oyunların ve film serisinin aynı evren olmadığını unutmamak gerek. Fakat Scott’ın bu oyunla ilgili yaptığı açıklamalardan ve son çıkan kitaptan burada oynadığımız kişinin CC(Ağlayan Çocuk) değil; ağabeyi, yani Michael Afton olduğunu fark ediyoruz. Oğlunu cezalandırırken aynı zamanda da onu bir test deneyi olarak kullanmayı, bir taşla iki kuş gibi gören William; Michael’a gaz vererek halüsinasyonlar göstermeye başlıyor. Belki de bu, biz oyunculara kapalı kutunun anlamını biraz daha açıklayıcı bir hâle getirmiş olabilir.
2.) Five Nights at Freddy’s 2
Bu oyun, hayranların; paylaşımlardaki ve oyundaki görsellerden ortaya attığı yüzlerce teorinin, oyun içerisinde mini oyunlarla daha da anlam kazanmaya başladığı ilk oyun niteliğini taşıyor. Hikâyenin yavaş yavaş derinleşmeye başlaması, o dönem takip eden hayranlar için oyunun yerinin kendilerinde ayrı olmasını sağlarken değinmemiz gereken bir diğer kısma; yani, bu oyunu kim olarak oynadığımıza bakmamız gerek. Oyunun ana kısmında sıradan bir güvenlik görevlisi olan Jeremy olarak, özel ayarlanan gecelerindeyse her şeyin ardındaki William Afton olarak oynuyoruz. Farklı bir isimle, artık içinde bulunamadığı markalaşmış yapıya sızarak planlarını yerine getirmeye çalışmasına ve kendisinin sonunun gelişine tanıklık ediyoruz. Yoksa yeni bir başlangıca mı demeli?
3.) Five Nights at Freddy’s: Sister Location
Yıllar geçip gidiyor. Babasının ardında kalanları bir bir gezerek gerekli olanı yapmaya ant içen; aynı zamanda da serinin asıl ana karakteri diyebileceğimiz, Michael Afton ile bir maceraya çıktığımızı ilk fark edişimizi sağlayan oyundur kendisi. Oyunların çıkış süresine takiben dördüncü ve beşinci oyunda William’ın gözünü intikam ve güç hırsıyla bürüyen lanetin, ailesini ne vahim durumlara soktuğuna tanıklık ediyoruz.
4.) Five Nights at Freddy’s
Michael’ın, babasının yaptığı şeyleri öğrenmesiyle birlikte kız kardeşini bulması ve ardından gerçekleşen “kepçeleme” olayı; istese de istemese de kimseyle muhatap olamayacağı işleri tek geçim kaynağı hâlini yaparken bu, babasının yaptığı işe son verme hedefiyle birleşiyor. Böylece oyunların çıkış tarihine göre ilk oyunumuza geçiş yapmış oluyoruz.
5.) Five Nights at Freddy’s 3
Çıkış sırasına göre; birinci oyunda Michael’ın erkek kardeşini Golden Freddy’le, kız kardeşini de beşinci oyunda Circus Baby ile görmüşken hikâyesel gidişatta son aile birleşmesini üçüncü oyunda, William Afton’la yapıyoruz. Bu oyunda yine Michael’la oynarken dördüncü oyun için değindiğimiz gaz olayının yarattığı travmalarla nasıl halüsinasyon olarak Michael’a döndüğünü tecrübeliyoruz. Amaç, babasının başlattığı işe son vermek ve ruhları huzura kavuşturmak. Kısmen başarılı oluyoruz fakat William Afton’ın dediği gibi: O her zaman geri dönüyor.
6.) Five Nights at Freddy’s Pizzeria Simulator
Bu sefer Michael Afton olarak, babasının eski iş ortağı ve şu anda bu markalaşmanın tek geçerli sahibi olan Henry’den aldığımız hakla hem markanın adını temizlemeye hem de bu sefer gerçekten bu işe son vermeye ve Afton ailesini küllere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Kendimizle birlikte.
7.) Five Nights at Freddy’s: Ultimate Custom Night
Sonunda ölümün olmadığı, bitmek bilmeyen sonsuz bir işkence… Her yer küle dönüp yerle bir olduktan sonra; Golden Freddy’nin içindeki ruhlardan biri olan Cassidy’nin, intikam almak için William Afton’a özel bir Cehennem yarattığını görüyoruz. En azından biz böyle söylüyorduk. Fakat Security Breach’te gördüğümüz Burntrap, ardından da Mimic, William’ın hâlâ hayatta olduğunu doğrularken Ultimate Custom Night’ta geçen bazı replikler; aslında bu kişinin William Afton değil, Michael Afton olabileceğini gösteriyor. Onları yakan William değildi, işlerine burnunu sokan da William değildi, keza onları engelleyen de o değildi. Kederden içleri nefretle dolmuş çocukların, öfkelerini katillerine benzeyen birisine yöneltmeleri gayet olabilirliğe sahip bir senaryo. Bu da şayet Security Breach kısmında bahsettiğimiz teori doğruysa, Glamrock Freddy’nin kafa karışıklığını tanımlar nitelikte. Michael’ın da ruhu huzur bulamamış ve kafası karışık demektir.
8.) Five Nights at Freddy’s: Help Wanted
William Afton’ın klasik sözünü hatırlatmak gerekirse, o her zaman bir şekilde dönüyor. Yıllar sonra, markayı birisi canlandırma kararı alıyor ve namını temizlemek için bir oyun çıkartıyorlar. Bilinen her şeyin bir yalan olduğu, aslında korkulacak hiçbir şey olmadığını bastıran bu oyun; William Afton’ın bir beden bulabilmesi için beyin yıkama işleminden başka bir şey değil. İlk üç oyunu VR aracılığıyla oynamamıza fırsat verirken aynı zamanda da Glitchtrap ismiyle yeni görünümdeki William Afton’la ve William Afton’ın kuklası olacak kişiyle tanışıyoruz: Vanessa.
9.) Five Nights at Freddy’s: Special Delivery
Markanın namını korku salmadan olumlu şekilde arttırabilmek ve yeni bir dükkâna, hatta eğlence merkezine temel oluşturabilmesi için yapılabilecek en iyi şey nedir? Tabii ki de animatroniklerin korkunç olmadığını insanlara fiziksel olarak gösterebilmek. Bunun en göz alıcı ve rahatça müşterilere sunulabilmesi için de ta evlerine kadar animatronikleri kuruluma getirmeyi ve orada bizzat kendileri birleştirmeyi vadediyorlar. Elbette ki bu istedikleri gibi gitmiyor, çünkü bir şekilde bu animatroniklerin temelinde William Afton’ın o gizli formülü de bulunuyor. Bunu yine markanın isminin zedelenmemesi için olabildiğince saf hâle getirerek animatronikleri zaptedecek gerekli yazılımı bir uygulamayla çıkartıyorlar. Vanessa’nın bu süreçte ekibin bir parçası olduğunu fakat sonradan atıldığını öğreniyoruz. Fakat Michael için ona benzediği söylenmesi yalan değil; aslında, gerçekten de babasına benziyor. Çünkü Vanessa da şirkete kılık değiştirerek, bu sefer güvenlik görevlisi olarak giriyor.
10.) Five Nights at Freddy’s: Security Breach
Yeni temeller atıldı, bu sefer çok daha büyük bir şekilde: Mega Pizzaplex oldukça ses çıkartarak açıldı. Fakat her şey gözüktüğü gibi mükemmel mi? Tabii ki de değil. Eğlence merkezinin kapanmasının ardından içeride kalan bir çocuk olan Gregory olarak oynuyoruz.
Amacımız sağ salim bu merkezden kaçabilmek ve Vannessa’ya yakalanmamak. Bu süreçte Vanessa’nın iyi niyetli bir güvenlik görevlisi olmadığını öğreniyoruz. Animatronikler çok daha gelişmiş, çok daha özelliğe sahip ve aslında çok daha korkunçlar. Fakat önemli bir farkları var: Aslında onların içlerinde ruh yok. En azından biz öyle biliyoruz. Fakat oyun süresince gördüğümüz Afton ailesini temsil eden şeyler ve bazı mini oyunlardan ötürü Mega Pizzaplex’i asıl açan kişinin aslında Bayan Afton olduğu ve bunların hepsini Afton ailesini yeniden bir araya getirmek için yaptığına dair bir teori bulunmakta.
O kısmı doğru olmasa bile Glamrock Freddy’nin eğlence merkezinin altında eski dükkânın kalıntılarını gördüğünde bir şeyleri hatırladığı gerçeğini ve Gregory’e bilinçsizce yardım etme isteğiyle dolup taştığını biliyoruz. Bunun sebebini kardeşine benzetmesi olduğuna bağlayabiliriz. Fakat bunu, sahnedeki yaşadığı sorun sebebiyle animatroniklere yüklenmiş kötü yazılımının devre dışı olması diye de açıklayabiliriz.
En azından şunu biliyoruz ki son teknolojilere sahip bu animatronikler; kötü yazılımdan arındıklarında, asıl hedefleri çocukların iyiliği olması. Bundan dolayı da onları koruma içgüdüsüyle hareket ediyorlar. Bunu Security Breach’in Ruin ek paketinde de Roxy ile görmüş olduk. Yine de Ultimate Custom Night kısmında değindiğimiz teoriyle birlikte Glamrock Freddy’e bir göz gezdirin deriz.
Ruin’i ek içerik olması sebebiyle Security Breach’ten ayırmadan gözlemleyeceğiz. Bu ek içerikle birlikte, Gregory’nin; Vanessa’nın zihninden Vanny’i silerek Freddy’le birlikte üçünün Mega Pizzaplex’ten çıkıp kurtulduğu sonun, gerçek son olduğunu öğrenmiş olduk. Kendisinin dışarıda; keyfi yerinde ve gayet sağlıklı olduğunu öğrenirken onu kurtarmak için gelen Cassie olarak oynayan biz oyuncular, en sonunda beklemediğimiz bir gerçekle karşılaşıyoruz: Onca zaman bizi parmağında döndüren meğerse Mimic denen bir animatronikmiş. O kim derseniz; uzun lafın kısası, ünlü bir söz var: “Ben her zaman geri dönerim.”
11.) Five Nights at Freddy’s: Help Wanted 2
Help Wanted’ta, çıkış sırasına göre ilk beş oyunu ve ek içerikleri oynarken bu sefer Mega Pizzaplex teması eşliğinde ek içeriklere erişim sağlıyor ve Sister Location’a yeniden giriş yapıyoruz. Oyunun sonlarından birisinde Cassie’nin, Vanny maskesini aldığı ilk ana ait olan sonun doğrudan; Vanny’nin bizi kapana kıstırıp gittiği sonun da sembolik olarak bize sunulduğunu düşünüyoruz. Mimic’in Ruin’de bizi nasıl yönlendirdiğini ve aslında her yerde nasıl gözü, kulağı ve eli olduğunu hatırlarsak Vanessa’nın zihninden onu silip gitmesiyle birleştirince anlıyoruz ki bu oyun boyunca Mimic, yani William Afton olarak oynuyoruz. Bu, mevcut teorilerden yalnızca birisi diyebiliriz.
Sonuç
Help Wanted serisi, diğer oyunlar arasında bir köprü niteliği taşıyor. Ruin ek paketiyle birlikte temeli atılan Mimic, bu şekilde desteklenerek bize birçok soru işaretleriyle birlikte önü açık bir kapı bırakıyor. Sizce bizi neler bekliyor? Mimic olarak William Afton’ın sonraki hamlesi ne olacak? Gregory, Freddy ve Vanessa; Cassie’yi kurtarmak ve William Afton’ın işini bitirmek için geri dönecek mi? Yoksa teorilerden birisi olan, Cassie’nin babası gerçekten de Michael Afton’ın Bonnie maskesi takan arkadaşı olabilir mi? Help Wanted 2’de kızımızı kurtarmaya çalışan bir çalışan olabilir miyiz?
Ayrıca, Five Nights at Freddy’s serisinin aynı zamanda bir masa oyunu olduğunu biliyor muydunuz? Artık öğrenmiş oldunuz! Yanıtlarınızı ve çok daha fazlasını bekliyoruz. Okuduğunuz için teşekkürler, bol oyunlu ve teorili vakitler dileriz.