Warhorse Studios tarafından dün akşam saatlerinde piyasaya sürülen Kingdom Come Deliverance 2, oyun endüstrisine önemli bir ders verdi. Bir yıldan uzun süren pazarlama çalışmaları ve oyunun aktörlerinin de görev aldıkları projeye gösterdikleri bağlılıkla gerek küresel çapta, gerekse ülkemizde büyük ilgi uyandırmayı başarmıştı. Aynı zamanda Türkçe altyazı ile çıkıyor olması ülkemizde bu sevgiyi büyüten unsurlardan biriydi. Bütün bunlara ek olarak oyun, teknik açıdan da 2025 için yeni bir çıta belirleyerek, tabiri yerindeyse oyun endüstrisine not alması gereken detaylar bıraktı da diyebiliriz.
Kingdom Come Deliverance 2 fotogerçekçi grafik kalitesine sahip değil ve buna neden ihtiyacı olmadığını da kanıtlıyor
Kingdom Come Deliverance 2 bugünlerde görmeye alıştığımızın aksine CryEngine ile geliştirildi. Bize verdiği röportajda stüdyo, oyunları için modifiye edilmiş, özel bir sürümünü kullandığını söylemişti. Hali hazırda ilk oyunun teknik anlayışını benimseyip üzerine koyan yapım, tüm endüstriye “oyunlarınızın harika görünmesi için fotogerçekçi grafik kalitesine ihtiyacınız yok” mesajını verdi. Çünkü oyun hem harika görünüyor, hem de bir o kadar iyi çalışıyor.
Sizlerle incelememizde de paylaştığımız üzere bugün ortalama bir sistemde Kingdom Come Deliverance 2 hayli yüksek performans sunuyor. Ayrıca oyun, uzun zamandır kendisi gibi büyük kapsamlı yapımlar arasında ilk kez FSR’ı şart koşmayan ve ilk çalıştırdığınızda yerel çözünürlük ile açılan oyun olarak önemli bir yere sahip. KCD2 sistem gereksinimleri de buna göre ayarlanmış durumda. Çünkü oyunun yüksek kare hızlarında çalışabilmesi için FSR veya DLSS gibi teknolojilere bel bağlanmamış. Bütün bunlara rağmen görsel kalitesinden de ödün vermeyerek son derece iyi göründüğünü de söyleyebiliriz. Bu da grafik/performans optimizasyonu konusunda oyun endüstrisinin alması gereken önemli bir ders.
Bu teknik yaklaşım oyuncular arasında da sevgiyle karşılandı. Öyle ki oyun çıktıktan sonra saatler içinde 159 bin eş zamanlı oyuncuya ulaşmayı başardı. Bu sayı, geçen yıl çıkan ve kendisiyle mukayese edilen bazı oyunların çoğundan yüksek. Aynı zamanda yüksek eleştirmen notlarına ek olarak oyunun Steam üzerindeki oyuncu incelemeleri de oldukça olumlu. Bu yazının hazırlandığı saate kadar gelen 3.892 incelemenin %92 kadarı olumlu görünüyor. Bu da oyunun sevildiğini gözler önüne seriyor.
Ülkemizde de Türkçe altyazı desteğiyle çıkması sayesinde büyük sevgi toplayan oyun, aynı zamanda potansiyel bir rekortmen. Zira 2 milyon kelimelik senaryosuyla rekoru elinde tutan Baldur’s Gate 3’ten 200 bin kelime daha uzun bir senaryoya sahip olduğu açıklanmıştı. Her iki oyunun da Türkçe altyazı desteğine sahip olduğunu düşünürsek, diğer stüdyoların ve yayıncı şirketlerin pek bir bahanelerinin kalmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
1403’ün Bohemya’sı, tüm görkemiyle karşımızda. Peki siz Kingdom Come Deliverance 2 oynadınız mı? Görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!