Aslen İskandinav Mitolojisinde geçen Loki, günümüzde Marvel ile çok daha farklı bir seviyeye ulaşmış durumda. Bu yazımızda sizlerle birlikte Loki’nin nasıl özelliklere, güçlere ve karakteristik yapıya sahip olduğuna bakacağız. Sahi, Loki ne tanrısı?
Loki ne tanrısı? İşte İskandinav Mitolojisinde Loki
Öncelikle Marvel hayranlığımızı bir kenara bırakarak sizlerle Loki’nin İskandinav Mitolojisinde nasıl bir konumda yer aldığına bakalım. Loki, bu mitolojide “Kurnazlık Tanrısı” olarak geçer. Kendisi aslında bir buz devidir. Jötunheimr diyarının kralı olan Farbauti ve bir diğer dev olan Laufey’in çocuğudur. Kurnazlığı ile ünlü olması sebebiyle kendisinin bir boynuzu olduğu da kitaplarda tasvir edilir. En önemli özelliği ise diğer tanrılara oyunlar oynayarak onlara şakalar yapmasıdır. Şımarık ve vurdumduymaz tavırlarıyla tanınıyor anlayacağınız.
Marvel evrenindeki bir hatayı da düzeltmeme izin verin. Aslında bu bir hata değil de, tercih meselesi diyebiliriz. Bildiğiniz üzere Marvel evreninde Loki ve Thor üvey kardeşler olarak geçer. Daha küçük bir bebekken Odin tarafından büyütülen Loki, Thor ile kardeşlik bağlarını geliştirmiştir. Esasen İskandinav Mitolojisinde böyle bir durum yok. Daha doğrusu bu mitolojiyi okuyabileceğiniz kitaplarda ve kaynaklarda Loki, aslında Odin’in kan kardeşi olarak yer alır. Ve hatta bazı kaynaklarda da Thor’un üvey amcası olarak geçer. Marvel’in tercihi bir yana, kaynaklara dayanarak konuşacaksak Loki aslında Odin ile üvey kardeş sayılabilir.
Kendisinin kurnazlıklarıyla ünlü olduğunu söyledik. Bunun en kötü tarafını ise Odin’in oğlu Baldur’un ölümüne sebep olmasıyla görüyoruz. Baldur’un (God of War 2018’den tanıyabilirsiniz ama o senaryo çok daha farklı) ölümüne sebep olması ise tanrılara oynadığı oyunların bir benzerini “Karanlık ve Kış Tanrısı” olarak adlandırılan ve aynı zamanda Baldur’un ikizi olan Hod’a oynamasıdır. Yaptığı kurnazlık ve şımarıklık sonucu Baldur’un ölümüne sebep olmakla kalmamış, Odin ile kan kardeşliği kopmuş ve kendisinin Ragnarok vaktine kadar bir zindanda çürümesi emredilmiştir.
Loki’nin 3 tane çocuğu var. Anneleri ise bir diğer Jötun devi olan Angrboda. Hel, ölüler ülkesinin kraliçesi olarak geçer. Yine Marvel tercihlerine bakacak olursak Hel karakteri orada Thor’un ve Loki’nin kardeşi olarak geçiyor. Ama esasen mitolojide Loki’nin kızıdır. Bir diğer çocuğu ise Jörmungandr olarak bilinir. Kaynaklarda Midgard yılanı veya dünya yılanı olarak da bulabileceğiniz bu yılan, Ragnarok sırasında Thor ile karşılaşırken hayatını kaybetmiştir ama aynı zamanda Thor’un ölümüne de sebep olmuştur. Loki’nin son çocuğu ise bir kurt olan Fenrir. Kendisi “kıyamet getiren” unvanıyla biliniyor ve aynı zamanda Ragnarok’u başlatan canavardır.
Marvel evreninde Loki
Şimdi mitolojiyi bir kenara bırakalım, en azından kaynaklarda geçenleri. Çünkü Marvel evreninde Loki’nin hikâyesi biraz daha farklı. Öncelikle kendisi buz devlerinin kralı Laufey’in (Mitolojide esasen Laufey annesiydi hatırlarsanız) oğlu olarak dünyaya geliyor. Odin tarafından evlatlık olarak alınan Loki, Asgard’a götürülerek adeta bir tanrı gibi yetiştirilmeye başlanıyor. Uzun bir süre boyunca gerçek kimliğini bilmeyen ve Odin’e baba, Frigga’ya ise anne olarak seslenen Loki, Asgard prensi unvanını alarak Thor ile birlikte Asgard’ın bir sonraki kralı olarak yetiştiriliyor. Marvel’de kendisi “Kurnazlık ve Fesatlık Tanrısı” olarak geçer.
Thor ve diğer Asgard halkı ile hiç anlaşamayan Loki, aynı zamanda gerçek kimliğini öğrendiği zaman bile Asgard’a hükmetmeyi istemiş bir karakter. Thor’un dünyaya sürgün olarak gönderilmesinde başrol olmuştu. Odin’in Odinsleep uykusunda (Odin’in gücünü toplaması ve kendisin iyileştirmesi için gerekli olan düzenli bir meditasyon) Asgard tahtına oturmuş ancak Thor’un güçlerini alıp geri dönmesiyle birlikte kaçamak zorunda kalmıştır.
İşte bu süreçte de kendisi Thanos ile karşılaşıyor. Burada onun emri altına giren Loki, hem kardeşinden öç almak, hem Tesseract’ı ele geçirip Thanos’a vermek hem de daha büyük bir amaca hizmet etmek istemesiyle dünyaya saldırıyor. Thanos’un emri altında Chitauri ordusuna komutanlık ediyor. Tabii bildiğiniz üzere bu konu ilk Avengers filminin konusu. Ve sonunda az çok ne olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. Bozguna uğrayan Loki, Thor tarafından Asgard’a götürülüyor, ve aynı İskandinav Mitolojisinde olduğu gibi Odin ona ömrü boyunca zindanda kalma cezası veriyor.
Tabii araya başka filmler ve olaylar girmişken Thor, ortadan kaybolan Odin’i aramak için Loki’yi zindandan çıkartıyor. Bu ikili ise Odin’in bir diğer çocuğu olan Hela (Aslında İskandinav Mitolojisinde Loki’nin kızı olan Hel) ile karşılaşıyor. Bu ikili Hela’ya karşı koyamıyor ve Sakaar gezegeninde hapis kalıyor. Tabii filmin tüm konusunu anlatmaya gerek yok ancak bu film, yani Thor: Ragnarok filmi, Loki’nin aslında içten içe iyi bir karakter olduğunu bizlere vurgulamayı çok net başarıyor.
Kendisinin bundan sonraki hayatı ise çok daha karmaşık geçiyor. Thor: Ragnarok filminde Asgard’ın yok olmasıyla birlikte Asgard’lı sakinleri taşıyan bir uzay gemisine saldıran Thanos, burada önce Thor’u, daha sonra Hulk’ı etkisiz hale getiriyor. Loki ise “Kurnazlık” yeteneklerini kullanarak Thanos’u kandırmak istese bile sahne, Loki’nin ölümüyle sonuçlanıyor. Ancak Marvel’in planları bitmemiş olacak ki, kendisi için 2 sezonluk bir dizi çektiler. Ve bu dizi, Marvel Sinematik Evreni içerisinde en çok sevilen dizilerden birisi oldu. Burada karakterin kendi ölümünü görmesi, diğer evrenlerdeki Loki’ler ile karşılaşması, uzay ve zaman çizgilerini aşması ve en sonunda ise Hikâyeler Tanrısına dönüşmesini izliyoruz.
İşte bu yazımızda sizlerle birlikte “Loki ne tanrısı?” sorusuna cevap aramaya çalıştık. Hem İskandinav Mitolojisi hem de Marvel Sinematik Evreni içerisinde yer alan karakterin ayrı ayrı hikâyesine baktık.