Monster Notebook'un yeni Pusat aksesuar serisi ile tanışın!

Monster Notebook'un, her oyuncunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirdiği yeni Pusat aksesuar serisine göz atın. #İşBirliği

Oyunlarda FPS Artıran Losseless Scaling, Gerçekten de İşe Yarıyor mu?

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Lossless Scaling bir süredir oyuncuların gündeminde bir yazılım ve bununla iyi sonuçlar elde ettiğini paylaşan insanların sayısı da hayli fazla. Peki, gerçekten internette göründüğü gibi bu uygulama ile bilgisayarınızda kasan oyunları akıcı şekilde oynayabilir misiniz? Bunu yaparken ne gibi bedeller ödeyeceksiniz? İşte bu soruları yanıtlamak adına programı sizler için satın alıp denedik, tecrübelerimizi ve tavsiyelerimizi paylaşıyoruz.

Editör Notu: Bu içerik için Lossless Scaling geliştiricileri ile hiçbir ticari ortaklık yapılmamıştır. Bizzat yazılımı Steam üzerinden satın alarak deneyimledim ve sizlerle bu deneyimimi paylaşacağım. Yine de marka ismi ve logosu göründüğü için reklamdır.

Lossless Scaling nedir?

Lossless Scaling, günümüzde ekran kartı üreticilerinin kendi teknolojileriyle uyumlu yazılımlarının bağımsız bir alternatifidir. Nvidia DLSS ve AMD FSR gibi çözünürlük ölçekleme ve yükseltme sistemlerini içerisinde barındırır. Buna ek olarak, yapay zeka yardımıyla kare üretme teknolojisine sahiptir ve ekran kartınızın daha fazla kare görüntüleyebilmesi için yeni kareler oluşturur.

Losseless Scaling gerçekten de işe yarıyor mu?
Losseless Scaling gerçekten de işe yarıyor mu?

Oyunları yerel çözünürlükte oynarken düşük FPS değerleri alan oyuncular, çözünürlük ölçekleme/yükseltme teknolojisinden faydalanarak daha düşük çözünürlüklerde aynı görüntü kalitesiyle oyun oynayabilirler. Bunun sorunu çözmediği durumlarda ise yapay zeka destekli kare üretme teknolojisiyle, daha az işlem gücü harcayarak daha fazla kare elde edebilirler. Bu da oyun içi FPS değerini artırır.

Peki Lossless Scaling işe yarıyor mu?

Bu sorunun dallara ayrılan bir sorular silsilesinden sonra yanıtı verilebilir. Örneğin, eğer rekabetçi oyunlarda sıralama için mücadele ediyorsanız ve FPS değeriniz istediğinizin çok az altındaysa, şans verilebilir. Ancak çok düşük kare hızıyla oynadığınız oyunlarda bu teknolojiyi kullanmak, marjinal faydanın düşük olduğu bir deneyime dönüşebilir.

Rekabetçi oyuncular için büyük bir soru işareti

Bunun için önce rekabetçi oyunları oynamak isteyenlere verebileceğimiz tavsiyeleri ele alalım. Çoğu oyuncunun aratma sebebi olabilecek Counter-Strike 2’yi örnek olarak ele almak fena bir fikir gibi gelmedi…

Lossless Scaling nedir, gerçekten işe yarıyor mu? Tüm deneyimlerimizi paylaşıyoruz.
Oyunlarda FPS Artıran Losseless Scaling, Gerçekten de İşe Yarıyor mu?

Counter-Strike 2 oynuyorsunuz, 144Hz yenileme hızında bir monitörünüz var fakat oyun içi FPS değeriniz 130’un üzerine çıkamıyor. Bu senaryoda, ayarlarını iyi yaparak Lossless Scaling’i kullanabilirsiniz. Fakat yapay zeka ile kare üretme kısmını atlamanız gerekecek. Çünkü yapay zekanın ürettiği kareler, oyunun işlediği kareler ile aynı olmayabilir ve düşmanı vurduğunuzu sanarken bundan oyunun haberi olmaz. Bu da rekabetçi bir oyunda çok can sıkıcı bir problemdir.

Rekabetçi oyuncular için not: Eğer FPS değeriniz, hedeflediğinizin çok altındaysa ve büyük bir sıçrama bekliyorsanız, Lossless Scaling’i tavsiye etmiyoruz. Çünkü büyük sıçramalar için yapacağınız ayarlar sonrasında ghosting (hayaletleşme) gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Tek oyunculu yapımlardan keyif alanlar için şartlı alternatif

Eğer tek oyunculu oyunlarla haşır neşirseniz ve “60 FPS bana yeter, sistemim de o kadarını veremiyor diyorsanız” Lossless Scaling’e göz atmamanız için hiçbir sebep yok. Ancak… Az önce not düştüğümüz gibi, bu program bir mucize değil. Yani 15 FPS çalışan bir oyunu sorunsuz şekilde 60 FPS oynatabilecek bir şifalı su veya okunmuş pirinç olduğunu düşünmeyin. Böyle bir sıçrama için ödeyeceğiniz bedel, oyun deneyiminizden eksilecektir. Ghosting, giriş gecikmesi, uyumsuzluk nedeniyle çökmeler gibi çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz.

Lossless Scaling nedir, gerçekten işe yarıyor mu? Tüm deneyimlerimizi paylaşıyoruz.
Oyunlarda FPS Artıran Losseless Scaling, Gerçekten de İşe Yarıyor mu?

Tek oyunculu oyunları oynayanlar için de Dragon’s Dogma 2 örneğini verelim. Bu yıl çıkan oyun, kimsede doğru düzgün 60 FPS çalışamamıştı. Ancak 45-50 FPS değerlerinde oynayan oyuncular olmuştu. Bunlardan birisi de bendim. Attığınız her kurşunun veya indirdiğiniz her darbenin elzem şekilde değerli olmadığı yapımlarda yapay zeka ile kare üretme teknolojisini kullanabilirsiniz. Bu sayede Loseless Scaling, sizin için ekstra kareler oluşturarak bunları da kare hızınızın içine dahil edecek. Bunu yaparken sıralama kaybetme, amansız bir karşılaşmada sadece bu nedenden ötürü mağlup olma gibi durumlar yaşamazsınız.

Hikâyeli oyun sevenler için not: Bu bölümde de belirttiğim gibi Loseless Scaling, bir mucize veya şifacı değil. DLSS veya FSR desteklemeyen ekran kartlarında -ki bunlar bugün eski olarak kabul edilir- özelliklerinden faydalanamaz, oyunu 15 FPS’ten 60 FPS’e yükseltemezsiniz. Bunu yapsanız bile oyun deneyiminiz büyük ölçüde zarar görür. Yani sağlıklı çalışmayan oyunları akıcı performans ile çalıştırmasını bekleyerek satın alırsanız, kendi riskinizi almış olduğunuzu da belirtelim.

Lossless Scaling ayarları nelerdir?

Bu yazılım içerisinde kullanabileceğiniz çeşitli ayarlar bulunuyor. Ayrıca oyunlara özel profiller oluşturarak bunları kaydedebiliyor ve oyunları açtığınızda her seferinde ayar yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Her şeyden önce, Lossless Scaling’i kullanmak için bir oyunu her açtığınızda, programı da onunla birlikte açmanız gerektiğini belirtelim. Ayarları yapıp “Ölçekle” butonuna bastıktan sonra 5 saniye içerisinde ilgili oyuna geçmeniz gerekiyor.

Losseless Scaling ayarları nelerdir?
Losseless Scaling ayarları nelerdir?
  • Ölçekleme Modu: Ölçekleme modu, çözünürlük ölçeklemeyi veya yükseltmeyi ne kadar yapmak istediğinizi belirler. Dilerseniz bunu otomatik olarak ayarlayabilir, dilerseniz özel tutarak çarpanı kendiniz belirleyebilirsiniz.
  • Ölçekleme Türü: Burada AMD FSR, Nvidia Image Scaling gibi teknolojilerle birlikte farklı isimlerde çeşitli ölçekleme teknolojilerini görebilirsiniz. Ekran kartınıza uyumlu olanı seçmeniz önemlidir.
  • Kare Oluşturucu: Yapay zeka destekli kare oluşturucuyu kullanmak için bu alanı inceleyebilirsiniz. Lossless Scaling’in kendi teknolojisi olan LSFG’nin farklı sürümleri yeni güncellemeler ile eklenmektedir.

Lossless Scaling ayarlarını yaparken biraz deneme/yanılma yolunu kullanmanız gerekecek. Ayarları deneyerek en iyi oyun deneyimini ve en iyi performansı elde ettiklerinizi profil olarak kaydederek daha sonra kolayca ulaşabilirsiniz.

Bizim Lossless Scaling hakkında sizlerle paylaşacaklarımız bu kadardı. Herkese önerebileceğimiz bir uygulama değil ancak istediği FPS değerlerine çok uzak olmayan oyuncular için iyi bir alternatif olabilir.

Siz de aklınıza takılan soru işaretlerini bizlerle ve diğer okurlarımızla yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Elimizden geldiğince yanıtlayıp yardımcı olmaya çalışacağız. Şimdiden herkese iyi oyunlar dileriz.

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.

Atarita'ya abone ol, videoları kaçırma!

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: