Bildiğiniz üzere son birkaç haftada Türkiye’deki oyuncular, Mafia: The Old Country’nin Türkçe altyazı desteğine sahip olması için taleplerini bildiriyorlar. Türkiye’de birçok içerik üreticisi, yerelleştirme stüdyosu ve oyuncu topluluğu bu konudaki taleplerini 2K Games’e sosyal medya ve Steam forumları üzerinden ulaştırıyor. Son iki haftada milyonlarca görüntülenme alan bu hareketin geliştiricilerin gözünden kaçtığını düşünmüyoruz. Konuyu yakından takip ediyor ve tüm oyuncular gibi biz de 2K’dan gelecek olumlu bir yanıtı dört gözle bekliyoruz. Çünkü bu durum, yeni bir dönemin de başlangıcı olabilir.
- Öncesi: Türk oyuncular, Mafia: The Old Country’ye Türkçe altyazı desteği talebi için bir araya gelmişti
Geçmiş örnekler, Türkçe altyazı desteğinin oyunların bölgedeki popülerliği ve performansı konusuna ışık tutuyor
Türkiye’de son birkaç yılda harika oyunların Türkçe altyazı desteğiyle piyasaya sürüldüğüne şahit olma fırsatı yakaladık. Diablo IV, Baldur’s Gate 3, Stalker 2 gibi kendi dilimizde deneyimleyebildiğimiz oyunlar ülkemizde de bu doğrultuda çok büyük ilgi gördü ve sevildi. Geçmişte de The Witcher 3 – Wild Hunt (GOTY Edition ile altyazı desteğine kavuşmuştu), Cyberpunk 2077 gibi ciddi örnekler bulunuyordu. Bu oyunların Türkiye’deki popülerliğinde sundukları altyazı desteğinin çok önemli bir payı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca ülkemizdeki oyuncular, bu oyunların geliştiricilerine de özel bir sempati duyuyorlar.
![Mafia: The Old Country ve GTA 6'ya Gelecek Türkçe Altyazı Desteği, Yeni Bir Dönemin Başlangıcı Olabilir Son yıllarda Türkçe altyazı desteğiyle çıkıp ülkemizde büyük popülerlik yakalayan oyunlar.](https://www.atarita.com/wp-content/uploads/2025/02/Turkce-oyunlar-1024x576.webp)
Öte yandan resmî olarak altyazı desteği bulunmayan Kingdom Come: Deliverance, Salt and Sanctuary gibi oyunlar için de ülkemizde zamanında faaliyet gösteren Oyun Çeviri gibi topluluklar ve farklı bireyler, gönüllü olarak yerelleştirme hizmeti sunmuştu. Daha sonra bu yerelleştirme, güncellemeler ile dahil edilerek söz konusu oyunların resmî bir parçası haline gelmişti. Dün piyasaya sürülen Kingdom Come: Deliverance II de Türkiye’de bu sayede çok beklenen bir oyun olmuştu ve devam oyununun sağladığı altyazı desteğiyle de çıkış gününde ülkemizde hatırı sayılır bir popülerlik elde etti.
Yani geçmiş örneklere dönüp baktığımızda, oyununda Türkçe altyazıya yer vermeyen şirketlerin şunları kaçırdığını söyleyebiliriz:
- Sadık Türk oyuncu topluluklarının yoğun ilgisi: Türkiye’de bir oyunun Türkçe altyazı desteği ile geliyor olması, oyuncuların bu yöndeki talebi bilindiğinden daha sık haberleştirilir ve bu şekilde duyurulan oyunlar, ülkemizde çok daha fazla görünürlük elde ederler. Oyunlarına görünürlük kazandırmak tüm yayıncı şirketlerin hayali diye biliyoruz. Eğer değilse, lütfen bizi bundan haberdar edin.
- Türk hayran topluluğu oluşturma fırsatı: Oyunlarında Türkçe altyazı ve/veya seslendirme desteği sunan şirketler, gözlemlerimiz üzere Türkiye’deki oyuncular nezdinde daha hatırı sayılır bir yere sahip oluyorlar. Bunu sağlamayan şirketler ise buradaki sadık hayran topluluğunu taraflarına çekme fırsatını kaçırıyorlar. Bugün Türkiye’de Larian Studios, CD Projekt RED, Warhorse Studios gibi şirketlerin çok sevilmesinin nedeni, bu fırsatı kaçırmamış olmaları.
- Büyük bir pazarın kilidinin açılması: Türkiye özellikle PC & konsol oyunlarında büyük bir pazar ve burada devasa bir potansiyel yatıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek ise tamamen geliştiricilerin ve yayıncıların elinde. Şu ana kadar rüştünü çok oyunculu ve oynaması ücretsiz yapımlarda ispatlasa dahi premium oyunlarda Türkiye’nin kilidini dil desteği açacaktır. Hiçbir oyuncu, orijinal dilinde deneyimleyemediği bir oyunu ön siparişle veya indirim dönemi beklemeden satın almak istemeyecektir. Bu yalnızca bizim ülkemizde değil, genel olarak bu şekildedir.
![Mafia: The Old Country ve GTA 6'ya Gelecek Türkçe Altyazı Desteği, Yeni Bir Dönemin Başlangıcı Olabilir Mafia: The Old Country](https://www.atarita.com/wp-content/uploads/2025/02/Mafia_-The-Old-Country-1024x576.webp)
Bunlar da her oyun geliştiricisinin hedef bölgesinden beklediği performans metriklerine katkı sağlar. Fakat gördüğümüz kadarıyla bazı şirketler, Türkiye’yi hedef bölgeleri arasına eklemiyor. Belki de geçmiş örnekleri incelemek onlar için de bazı noktaları netleştirmiştir.
Peki Mafia: The Old Country ve GTA 6’nın Türkçe gelmesi nelerin kilidini açacak?
Bildiğiniz üzere özellikle Take-Two Interactive çatısı altında operasyonlarını sürdüren Rockstar Games, 2K gibi şirketlerin oyunlarını resmî Türkçe altyazı desteği ile oynamak mümkün değil. Mafia: The Old Country 2K Games’in oyunuyken, GTA 6 da Rockstar Games’in oyunu. Bu iki oyunun da -umuyoruz ki- en azından Türkçe altyazı desteğiyle gelmesi, şirketlerin ülkemizdeki potansiyeli daha iyi görmesinin de önünü açacaktır. Türkçe dil desteği olmamasına karşın Red Dead Redemption 2, indirim dönemlerinde bölgemizin süper starı haline geliyor. Durum böyleyken, Türkçe altyazı desteğiyle piyasaya sürülecek GTA 6’nın performansını hayal etmekte dahi zorlanıyoruz. Hali hazırda ülkemiz ve tüm oyun dünyası tarafında heyecanla beklenen oyun, bu unsurun da dahil olmasıyla Türkiye’nin gerçek potansiyelini gözler önüne serecektir.
Mafia: The Old Country ise Türkiye’de herkesin gönlünde farklı bir yere sahip olan Mafia serisine duyulan sevgiyle birlikte çok beklenen oyunlar arasında. Fakat önceki oyunlardaki dil bariyeri nedeniyle ülkemizde tam potansiyeline kavuştuğunu söyleyemeyiz. Belki de bu değişmek üzeredir. Gönüllerde tahtı bulunan Mafia serisinin yeni oyununun Türkçe altyazıyla çıkması demek, şu anda sosyal medya kampanyalarıyla büyük bir popülerlik yakalayan oyunun ülkemizin yeni süper star oyunlarından birisi olması anlamına geliyor.
Bu oyunlara gelecek Türkçe altyazı desteğiyle pazarımızın potansiyelini gösterme şansını elde etmesi demek, ilerleyen dönemde çok daha fazla şirketin bu farkındalığa kavuşması anlamına geliyor. Bunu görmek için ise sabırsızlanıyoruz.
Bu kilidi açmak ise tamamen 2K ve Rockstar Games’in elinde. Gelişmeleri yakından takip edip sizi en hızlı şekilde bilgilendirmeye gayret edeceğiz.