Metal Slug Tactics İnceleme

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita’ya gönderilmiştir.

1996 yılında buraya bir adam indi. Elinde bir silah, kafasında bir bandana. Sarı saçlarınla yapamazsın dediler, yaptı. Kimseyi kurtaramazsın dediler, kurtardı. Onun adı Marco’ydu. Bir neslin kahramanı oldu. Şimdilerde sönmeye yüz tutmuş bir serinin kahramanı Metal Slug Tactics ile geri döndü. Peki aynı hissiyatı verebildi mi? Bize nostaljiyi yaşattı mı? Gelin birlikte bakalım.  

Metal Slug Tactics tam bir “taktik” oyunu

Adı üstünde zaten “TACTICS”. Klasik Metal Slug oynanışını bir kenara bırakan ve seride bunu yapan az sayıda oyundan birisi olan Metal Slug Tactics, seriye çok farklı bir açıdan yaklaşıyor. Normal şartlarda 1996 yılında ilk defa karşımıza çıkan bu seri, Side-Scroll bir Arcade teması barındırıyordu. Serinin sonraki oyunlarına da bakacak olursak bu temayı görmemiz çok mümkün. Ancak son dönemlerde sadece mobil cihazlara yönelik yapılan yatırımlar sebebiyle esas oyuncu kitlesinin eline ulaşamamış bir seriden bahsediyoruz. Yani bana göre Metal Slug serisi son yıllarda unutulmaya başlanmıştı.  

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita'ya gönderilmiştir.

Neyse ki Metal Slug Tactics özlenen bu atmosferi geri getirmeyi başarmış durumda. Klasik Arcade düzenekten çıkarak sıra tabanlı bir taktiksel deneyim sunmayı hedefleyen Tactics sadece işini iyi yapmakla kalmıyor, aynı zamanda seriye yeni bir soluk da getiriyor diyebiliriz. Oyun içerisinde dikkatli düşünmenizin gerektiği dakikalar sizleri bekliyor olacak dostlar.  

Eski karakterler geri dönüyor

Serinin önceki oyunlarını en az bir kere oynadıysanız o zaman karakterlere de az çok hakimsiniz demektir. Örneğin ana karakterlerden birisi olan Marco, Tactics içerisinde de ana karakterlerimizden birisi ancak onunla oynamak zorunda değilsiniz -en azından bir süre sonra- ve buna daha sonra değineceğim. Serinin önceki oyunlarından tanıyacağınız Fio, Eri, Ralf, Clark veya Tarma gibi karakterler ile de oynayabiliyorsunuz. Her karakterin kendine özgü bir aksiyon şeması ve yetenek havuzu bulunuyor. Bunları da oyun içerisinde birleştirerek kullanmak size daha taktiksel bir oyun deneyimi sunuyor.  

Sıra tabanlı strateji oyunlarından aşina olacağınız bir sistemi benimsiyor Metal Slug Tactics. Yani öyle türe çok farklı bir yenilik sunmuyor belki ama kendine has oynanış temelleri de bulunuyor elbette. Metal Slug serisinin klasik atmosferindeymiş gibi farklı görevlere çıkıyor ve bu görevlerde sıra tabanlı bir aksiyona dalıyoruz aslında. Yukarıda da bahsettiğim her karakterin kendine has bir şeması bulunuyor. Sırayla oynadığınız için öncelikle kendi karakterlerinizin pozisyonlarını belirlemeli, aksiyonlarını tüketmeli ve daha sonra düşmanın hareketlerini beklemelisiniz. Oyun içerisinde yönetebileceğiniz 3 farklı karakter var. Zaten başlamadan önce hangi karakterler ile oynamak istediğiniz kendiniz belirliyorsunuz. Daha sonra haritada istediğiniz lokasyonlardan birisini seçerek aksiyona dalıyorsunuz. Burada düşmanların yerleri önceden belirlenmiş durumda ve henüz başlamadan kafanızda kuracağınız bir stratejiyi oyuna yansıtmanız gerekiyor. Oyun içerisinde doğaçlama hamleler yapmanız işleri daha da zorlaştırabiliyor.  

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita'ya gönderilmiştir.

“Sync” diyebileceğimiz ve karakterlerin hamle sırasını kullanmadan aksiyona girebileceği bir sistem var. Oyun içerisinde karakterlerinizi tamamen stratejik kullanarak kısa ve öz hamlelerle bölümü geçebilmeniz mümkün. Kontrol ettiğiniz karakterleri belirli bir hiza veya sırada tutarak onlara hamle dışı aksiyon sunma şansınız var. Örneğin Fio ve Marco karakterini kombinlemek istiyorsunuz; Marco’nun önünde duran bir düşmanın karşısına Fio’yu götürüp ona saldırı yaparsanız, sıra Marco’da olmasa bile oyun size ekstra bir hamle sırası tanıyor ve Marco’yu otomatik olarak düşmana saldırtıyor. Yani karakterlerinizi bölüm üzerinde doğru sıralamada kullandığınız takdirde bir oyunu çok fazla zorlanmadan geçebilmeniz mümkün.  

Bölüm sonları çok çarpıcı olabiliyor!

Yukarıda bahsettiğim gibi bölümleri geçtikçe ve senaryoda ilerledikçe oynayabileceğiniz, daha doğrusu takımınıza tercih edebileceğiniz yeni karakterleri açabiliyorsunuz. Bu tarz takım tabanlı sistem oyunlarının olmazsa olmazı ana kontrol üssümüzde ise bu karakterleri geliştirme şansınız var. Onlara silah yükseltmeleri veya yetenek geliştirmeleri verebiliyorsunuz. Bir karakteri ne kadar çok kullanırsanız, onun sisteminde ustalaşmanız da o kadar kolay oluyor.  

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita'ya gönderilmiştir.

Haritanın her bölge sonunda bir bölüm sonu canavarı ile karşılaşacaksınız, yani boss. Bu savaşlar biraz zorlayıcı ve eğer yenilirseniz, o haritaya en baştan başlamanız gerekiyor. Bu ilerlemeye ulaşmadan önce karşınıza çıkan tüm düşmanlar genellikle kısa mesafe ilerleyebilen, belirli hasarlar verebilen ve çok farklı yetenekleri olmayan birliklerden oluşuyor. Ancak boss savaşlarının neredeyse tamamı birbirinden farklı seviyede. Bir boss savaşında üzerinde durduğunuz platform yıkılırken bir diğerinde üstünüze bombalar yağmaya başlıyor. Yani kısacası oyun, çeşitlilik ve tekrar oynanabilirlik açısından gerçekten iyi iş çıkartıyor.  

“Ben strateji oyunlarını sevemiyorum, Tactics’e bir şans vermeli miyim?”  

Kesinlikle evet! Eğer daha önce herhangi bir Metal Slug oyunu oynadıysanız o zaman Tactics’in nostaljik bir atmosferi yansıttığını hissedebileceksiniz. Tüm renk paletleri, görsellik, düşman çeşitleri ve hatta animasyon sesleri bile sizi 90’lı yılların sonuna götürmeyi başaracaktır, bundan eminim. Ayrıca oyunun sıra tabanlı bir yapım olması da sizi korkutmamalı. Şahsen ben de strateji oyunlarıyla arası pek iyi olmayan birisiyim. Daha doğrusu oynamayı tercih etmiyorum. Ancak Metal Slug Tactics, sizi bir süre sonra kendine bağlayan yapısıyla öne çıkmayı başarabiliyor.

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita'ya gönderilmiştir.

Öyle zorlayıcı veya düşündürücü bir stratejik olay da beklemeyin açıkçası. Oynaması gayet keyifli ve akıcı, aynı zamanda karmaşık bir yapıya da sahip değil. Klasik Metal Slug havasıyla yoğurulmuş, kombo kullanarak bölümleri en az zararla bitirmeye çalıştığınız ve bir yandan da kendine has mizahıyla ön plana çıkan senaryosunu dinlediğiniz bir yapıya sahip bu oyun. Açıkçası ben oynarken keyif alabildim. Çünkü hem o havayı tekrar solumak hem de işini iyi yapan sıra tabanlı bir oyun oynamak bana güzel hissettirdi.  

Metal Slug Tactics vadettiği tüm içeriği size sunabiliyor. Stratejik hamle bakımından keyifli ve kendini tekrar oynatabilen içeriklere ev sahipliği yapıyor. Karakter seçenekleri ve bu karakterlerin kullanabileceği yetenek şemaları da bence gayet yeterli. Ben PC tarafında deneyimleme şansı buldum ve birkaç hata dışında ekstra bir sorun ile karşılaşmadım. Metal Slug atmosferini tekrar solumak isteyenlere gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.  

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita'ya gönderilmiştir.
Atakan Gümrükçüoğlu
Atakan Gümrükçüoğlu
Babadan gelme video oyun tutkunluğumun önüne geçemiyor, yazdıkça yazıyor ve en sonunda tekrar oyun oynuyorum. Fighting Force ile başlayan maceram günümüz popülaritesine kadar uzanıyor...

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi:

Metal Slug Tactics inceleme kopyası, Dotemu tarafından Atarita'ya gönderilmiştir. 1996 yılında buraya bir adam indi. Elinde bir silah, kafasında bir bandana. Sarı saçlarınla yapamazsın dediler, yaptı. Kimseyi kurtaramazsın dediler, kurtardı. Onun adı Marco’ydu. Bir neslin kahramanı oldu. Şimdilerde sönmeye yüz tutmuş bir serinin kahramanı...Metal Slug Tactics İnceleme