Microsoft CMA’ya karşı bu haftanın başlarında resmi itiraz başvurusunu yaptı. Nisan ayında CMA (Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurulu) şirketin Activision Blizzard satın alımını -birleşmesi olarak da geçer- “bulut oyun pazarına yönelik endişeleri gerekçesiyle” engellediğini duyurmuştu. Avrupa Birliği ve Çin’den geçen anlaşma, Birleşik Krallık’ta CMA engeline takılmış durumda. Activision Blizzard ve Microsoft da bir itirazda bulundu ve gerekçelerini madde madde yayımladı.
Microsoft CMA’ya sert şekilde itiraz ediyor
Rekabet Temyiz Mahkemelerine giden Microsoft bir başvuru özeti yayınladı ve itirazın gerekçelerini beş madde ile açıklıyor. Bunlar arasında CMA’ya yönelik “hukukun adil olma yükümlülüğünü ihlal ettiği gibi çeşitli ifadeler de bulunuyor. İşte söz konusu beş madde!
- CMA, Microsoft’un bulut oyun hizmetlerindeki konumunu değerlendirirken “yerel oyunculuktan kaynaklanan kısıtlamaları dikkate almayarak hata yapmıştır.
- CMA, Microsoft’un bulut oyun sağlayıcıları ile yaptığı üç uzun vadeli ticari anlaşmayı dikkate almamıştır.
- CMA’nın “Activision’ın birleşme olmadan da oyunlarını bulut hizmetleri üzerinden sunabileceği” yönündeki iddiası mantıksızdı ve usulen adil olmayan bir şekilde sonuçlandırıldı.
- CMA’nın Microsoft’un Activision oyunlarına erişimi engelleyerek rakip bulut oyun hizmetlerini devre dışı bırakma kabiliyetine ve teşvikine sahip olacağı iddiası hukuka aykırıdır.
- Genel olarak CMA’nın kararı “genel hukukun adil olma yükümlülüğünün” ve kendi çözüm yolları kılavuzunun bir ihlalidir.
Microsoft’un kurumsal başkan yardımcısı ve genel danışman yardımcısı Rima Alaily, yaptığı açıklamada yukarıdaki maddelere ek olarak şunları da söyledi:
“CMA’nın kararı, bulut oyun hizmetlerinin oyun pazarındaki rolünü ve bizim bu pazardaki konumumuzu abartması ve sektörün ve kamuoyunun büyük desteğini alan çözümleri değerlendirmek istememesi gibi birçok nedenden ötürü hatalıdır.
İtirazımızın gücüyle birlikte bugün ve gelecekte oyuncular için rekabeti ve seçenekleri artırmak üzere verdiğimiz bağlayıcı taahhütlere güveniyoruz.”
Satın alımdan yana yaşanan son gelişmelere gelecek olursak, aslında şirket için çoğu şey yolunda gidiyor. Çin, geçtiğimiz hafta herhangi bir şart belirtmeden onayı vermişti.
An itibarıyla satın alımın önündeki en büyük engel CMA gibi görünüyor. Activision Blizzard ve Microsoft, satın alımın engellenmesinin hemen ardından agresif şekilde itiraz edeceklerini söylemişlerdi. Şimdi o itirazların gelmeye başladığını da görüyoruz.
Türk oyuncular tek yürek olmuş bu kararı bekliyor
Sosyal medya paylaşımlarımızdan da gördüğümüz üzere Türk oyuncularının bu satın alım için görüşü net. Microsoft’un Call of Duty, Overwatch ve Diablo gibi çok popüler oyunları olan şirketi bünyesine katması dört gözle bekleniyor.
Ülkemizde oyun fiyatları saçma sapan yerlere geldiğinden aslında bu ve bunun gibi birçok birleşmenin yaşanması da haliyle işimize geliyor. Kim 30 lira verdiği Game Pass üzerinden Diablo 4 oynamak istemez ki? Açıkçası ben de her Türk oyuncusuyla aynı duyguları paylaşıyor ve itirazların sonucunu merakla bekliyorum.
Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin.