Atarita sizin için inceledi! Editörlerimiz her oyun incelemesine saatlerce emek harcıyor ve bilmeniz gereken tüm detayları objektif şekilde ele alıyor. Nasıl yaptığımızı merak ediyorsanız inceleme politikamıza göz atabilirsiniz. |
Microsoft Flight Simulator 2024 inceleme kopyası, Xbox tarafından Atarita’ya gönderilmiştir.
Korku temasının arkasında genelde “başarısız bir deney sonucu ortaya çıkan bazı şeyler” bulunur ya… İşte Microsoft Flight Simulator 2024 incelemesinin genelinde bu vurguyu göreceksiniz. Yeni jenerasyona 2020 yılında imzasını vuran simülatörlerden birisi olan Microsoft Flight Simulator, iyi fikirlerle gelse de doğasında kusurları olan yeni sürümüyle karşımızda. Oyunu bir süredir oynuyordum, yarattığı rahatsızlıktan ötürü de çok uzun süre oynayamadım fakat inceleme yapabilecek kadar oynadığımı düşünüyorum. Gelin yeni “yayın” sistemiyle çalışan MFS 2024’e birlikte göz atalım.
Microsoft Flight Simulator 2024: Doğasında kusurları olan başarısız bir deney
Microsoft Flight Simulator, 2020 sürümünün üzerine bir şeyler koysa da yeni “yayın tabanlı” sistemi yüzünden doğuştan bazı sorunlara sahip. Artık ilk versiyonda olduğu gibi 130 GB veri indirmek yerine Steam üzerinden yalnızca 8 GB kadar dosya indiriyorsunuz, oyun esnasında ise gezdiğiniz her yerdeki varlıkları internet üzerinden indiriyorsunuz. Yani aslında, 8 GB boyutunda bir kapıyla sunuculara giriyor ve burada internet bağlantınız kadarını deneyimleyebiliyorsunuz.
Bu durum, fikir olarak iyi olsa bile uygulamada ne yazık ki o kadar iyi çalışmıyor. Oyunu her çalıştırdığımda, yeni ve sağlıklı bir NVMe SSD depolamam olsa dahi 10 dakikadan fazla yükleme ekranı bekledim. Her girdiğinizde diller yeniden yükleniyor, bazı paketler açılıyor ve sizi uzun süre bekletiyor. Ardından oynamaya başladığınızda ise her uçuş öncesi ilgili bölgeyi indirip yüklediği için yine uzun yükleme ekranlarında bekliyorsunuz… Sonra uçuyor ve tekrar yükleme ekranlarında bekliyorsunuz… Bu yeni yayın tabanlı sistem, doğasındaki kusurlar nedeniyle size her seferinde zorluk çıkartıp “130 GB indirmeye” razı hale getiriyor. Günün sonunda, bu oyunu kapatıp 2020 yapımı Microsoft Flight Simulator’a geçmek için fazlasıyla nedenim oldu.
Artık bir motivasyonumuz var fakat yeni sistem bunu öldürmeye yetiyor
Havacılık eğitimi almamış veya pilot olmayan insanlar olarak Microsoft Flight Simulator 2024’ü neden oynuyoruz? Benim için bu sebep, Dünya’nın istediğimiz yerine uçarak buradaki harika manzaraların tadını çıkarmaktan fazlası değil. Tabii MFS 2024 bizim gibi oyuncular için yeni özellikler getirmiş olsa da günün sonunda kapı yine yayın tabanlı dünya sistemine açılıyor.
Örneğin, oyuna yeni bir kariyer modu eklenmiş ve amatör bir pilot olarak yavaşça yükselip, istediğimiz lisansları satın almak için sınavlara girerek çok daha kompleks işler yapabiliyoruz. Önce basitçe bir “zengin gezdirme” pilotu olarak başlayıp, daha sonra arama & kurtarma, yangın söndürme gibi ekstrem görevler yapabiliyoruz. Bu sistemi çok beğendim, bence simülatöre bir motivasyon ekleyerek oyunlaştırmış. Fakat bu sistem de yine doğuştan gelen kusuru olan yayın tabanlı dünya sistemiyle bağlantılı olduğundan, oradaki can sıkıntısından nasibini alıyor.
Kalanının Microsoft Flight Simulator 2020’den pek bir farkı yok
Microsoft Flight Simulator 2024, temelinin atıldığı 2020 yapımı simülatörden pek farklı değil. Selefinin 4 yılda yakaladığı içerik doygunluğunu, kompleks sistemleri beraberinde getirmiş olması son derece olumlu. Ancak bütün bunlar, tamamı, ne yazık ki yapılan başarısız deney sonucunda gözden düşüyor.
İndirme hızınız 100mbps’ten (yaklaşık 12MB/s) yüksek değilse size kötü bir haberim var
İlk kez 2020’de çıkan Microsoft Flight Simulator, yüksek sistem gereksinimleriyle dikkat çeken bir oyundu. MFS 2024 için ise daha düşük donanımlar gerektirdiğini söyleyebilirim. Ancak burada en önemli şey, sistem gereksinimlerindeki internet bağlantısı için önerilen indirme hızlarının yeterli olmuyor oluşu. Yani bu oyunu oynarken “indirme hızınız kadar” oynuyorsunuz. Eğer indirme hızınız yeterli değilse binalar, arazideki eğimler, yerdeki dokular ve geri kalan her şey garip görünüyor. Hem de çok garip görünüyor. Yalnızca el ile yapılmış bazı modeller (örneğin Eyfel Kulesi) sağlıklı bir görüntü sunabiliyor. Bunun dışında yapay zeka tarafından oluşturulan modellerin hepsi, yine indirme hızınıza takılıyor.
Neden yapay zeka ile yerelleştirme yapmamalısınız?
Microsoft Flight Simulator 2024’ün mağaza sayfalarında Türkçe altyazı ve seslendirme desteğinin olduğunu görmüşsünüzdür. Buradaki yerelleştirme… çeviri desem daha doğru olur, yapay zeka ile yapılmış. Seslendirmeler de aynı şekilde, yapay zeka tarafından yapılıyor. Hepsi tahmin edebileceğiniz üzere çok kötü. Yanlış telaffuzlar, yapay zekanın çevirmeyi atladığı yerdeki İngilizce metinleri Türkçe şekilde okumaya çalışmalar gibi sürükleyiciliği alıp çöpe atan birçok farklı hatayla karşılaştım.
Bazen (bu oyun deneyimimin çok küçük bir kısmını oluşturuyor) taşıdığım yolcuların veya paraşütçülerin eğlenceli yorumlarını Türkçe duymak hoşuma gitmiş olsa da genel olarak tatsız bir deneyim sundu. Yani Türkçe çeviri var fakat yine de en sağlıklısı oyunu İngilizce şekilde oynamak. Haliyle, varlığı bu kadar anlamsız olan bir içeriğin oyunun vitrinlerinde sergilenmesi de gerekliliğini yitiriyor.
Uzun lafın kısası
Velhasıl kelam, Microsoft Flight Simulator 2024‘ü yükleme ekranlarını işin içinden çıkarttığımız durumda yaklaşık 6 saat oynadım (yükleme ekranları dahil edildiğinde 8,6 saat ediyor). Oynadığım kadarıyla, hiç beğenmediğimi söyleyebilirim. Zira selefini 100 saatten uzun süre oynamıştım. Eğer hali hazırda kütüphanenizde Microsoft Flight Simulator 2020 bulunuyorsa, bunu es geçebilirsiniz. Benim oyundan size aktaracaklarım bu kadardı, bir başka incelemede daha görüşene kadar, sevgi ve oyun ile kalın.