Steam’in dolar fiyatlandırmasına geçmesi ve Türk lirası desteğini sonlandırması biz oyuncular için hiç de iyi olmadı. Yeni yüksek fiyatlandırmaları gören oyuncular, en temel hobilerinden olan oyun oynamaya devam edebilmek için alternatif platformlar araştırmaya başladı. Biz de kendimize ”Hâlâ ucuza oyun oynayabileceğimiz platformlar var mı?” sorusunu sorduk ve işte o yazı ile karşınızdayız.
Türk lirasını terk eden Steam, yeni oyun fiyatları ile birlikte biz oyuncuları alternatif platform arayışına soktu.
Uzun yıllar boyunca uyguladığı yerel fiyatlandırma ve sunduğu büyük indirimler ile birlikte biz Türk oyuncuların tercih ettiği ana oyun platformlarının başında gelen Steam, bildiğiniz üzere dolar kuruna geçiş yaptı ve TL desteğini sonlandırdı. Hâl böyle olunca da başta bağımsız yapımlar olmak üzere birçok oyunun fiyatlarında tek seferde inanılmaz bir artış yaşandı ve üstüne bir de dolar ile alışveriş yapacağımız için ödeyeceğimiz ek banka komisyonu çıktı.
Oyuncular olarak yıllardır kullandığımız Steam’i her açtığımızda karşımıza çıkan o dolar ibarelerinin verdiği üzüntüyü bir kenara koyacak olursak, yeni fiyatlar ile birlikte alternatif arayışlarına yönelmenin ve bir oyunu satın almadan önce gerekli araştırmayı yaparak en ucuz fiyata nereden bulabilirsek oradan alınması gerektiğini düşünüyoruz. Ne yazık ki artık pek de seçeneğimiz kalmadı.
Neyse ki zamlar öncesinde üç yıllık Xbox Game Pass satın almıştık… Aldık değil mi?
Bildiğiniz üzere mevcut zam sürecinden Xbox Game Pass aboneliği de kaçamamış ve birden fazla kez fiyat artışı yaşanmıştı. En azından bu süreç boyunca abonelik sistemine ne zaman zam geleceğinden haberimiz vardı ve birçok oyuncu, bu fırsatı değerlendirerek toplamda 1000 TL’ye yakın bir ücret ile birlikte üç yıllık Xbox Game Pass Ultimate üyeliği satın aldı. Eğer siz de zam gelmeden önce üç yıllık Xbox Game Pass aboneliği satın alan oyunculardansanız oldukça şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz çünkü Game Pass, hâlâ oyunlara en uygun ulaşabileceğimiz seçeneklerden bir tanesi.
Yüzlerce oyundan oluşan devasa bir kütüphaneye sahip olan Xbox Game Pass’i öne çıkaran oldukça önemli iki nokta var. Bunlardan bir tanesi hem PC hem de konsolda kullanılabilmesi, diğeri ise birçok önemli yapımı ilk günden kütüphanesine dahil etmiş/edecek olması. Örneğin, şimdiki fiyatı olan aylık 159 TL’den dahi satın aldığımızda 8 Kasım’da çıkan ve ilk günden Game Pass kütüphanesine eklenen Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name’i oynayabiliyoruz. Yaklaşık 10 saat süren ve Steam’de 50 dolardan yani 1400 TL’den daha fazla bir fiyata satılmakta olan bu oyunu beş günde bitirebileceğimizi düşünecek olursak geriye 25 günümüz kalıyor ve bu da abonelik sisteminin fiyatını fazlasıyla hak ediyor olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.
Tekrardan merhabalar Epic Games.
Steam’in dolar kuruna geçmesiyle birlikte en kuvvetli alternatiflerden bir tanesi hâline gelen Epic Games, TL ile satış yapmaya devam ediyor ve henüz aksinin yaşanacağına dair resmî bir açıklama yapılmadı. Steam’e nazaran oyun çeşitliliği konusunda birazcık zayıf olsa da Epic Games’i öne çıkaran birçok olumlu noktası da bulunuyor. Her hafta verdiği ücretsiz oyunlar, süreli olarak çıkan özel oyunlar, devam eden TL desteğinin yanı sıra birçok indirim, kupon ve dahası derken Epic Games’i de aktif olarak kullanmakta büyük fayda olacaktır diye düşünüyoruz. Bu yüzden Epic Games’in indirim dönemlerini ve sunduğu kuponları aktif olarak takip etmenizi tavsiye ederiz.
Microsoft, Ubisoft ve diğer tüm mağazaları kontrol etmekte büyük fayda var.
Bildiğiniz üzere Microsoft, Ubisoft ve Battle.net gibi birçok farklı oyun mağazası bulunuyor. Ubisoft ve Battle.net, şirketlerin sadece kendi oyunları için oluşturulmuş olsa da Microsoft Store aracılığıyla yüzlerce oyunu çok uygun fiyatlardan almanız hâlâ mümkün. Özellikle Steam’de ciddi bir artış yaşayan bağımsız oyunlar başta olmak üzere birçok yapım ciddi yerel fiyatlandırmalar üzerinden satılıyor. Tüm bunların yanı sıra Ubisoft ve Battle.net gibi diğer birçok mağazada da çok iyi fırsatlar ile karşılaşabiliyoruz. Bu da bir oyunu satın almaya karar vermeden önce kısa bir araştırma yapmamızın gerektiğini gözler önüne seriyor. Her bir olası platformu kontrol ederek oyuna en ucuz erişebileceğimiz fırsatı yakalamamız gerekiyor.
Tüm bu seçeneklerin yanı sıra konsollar, artık çok daha ucuza oyun oynayabileceğimiz bir alan gibi gözüküyor.
PlayStation ve Xbox mağazasındaki oyunların bizlere çok pahalı geldiği ve ucuza oyun oynamanın bir numaralı seçeneğinin PC olduğu dönemleri hepimiz hatırlıyoruz değil mi? Ne yazık ki yavaş yavaş bu süreci geride bıraktık ve artık pek de öyle değil diyebiliriz. PlayStation ve Xbox mağazalarında hâlâ müthiş fırsatlar bulunabiliyor ve birçok oyun oldukça uygun bir fiyatlandırma ile satın alınabiliyor. Tüm bunların yanı sıra Xbox Game Pass ve PlayStation Plus abonelikleri de işin içerisine girince oyun oynamak çok daha ucuz bir hâle geliyor. Konsolların oldukça uzun ömürlü olduğunu ve çıkan oyunlarda PC’ye nazaran daha az optimizasyon sorunu yaşandığı gibi etkenleri de varsayacak olursak cihazı satın almak açısından da daha uyguna gelebiliyor.
Artık bir oyun alırken ne yazık ki minik bir araştırma süreci yaptığımız dönemlerin başladığını söyleyebiliriz. Birçok alternatif oyun satış platformunun olduğunu ve aradığımız oyunların bu platformlardan bir tanesinde çok daha ucuza satılıyor olabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Ayrıca GOG ve Amazon Prime Gaming gibi zaman zaman ücretsiz oyunların sunulduğu mecraları takip etmek oldukça yararlı olacaktır.