New Cycle Erken Erişim İnceleme

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

New Cycle erken erişim inceleme içeriğimizde, küresel çapta oldukça büyük ilgi gören yönetim, koloni simülasyonu türündeki oyunun detaylarına göz atıyoruz. Core Engage tarafından geliştirilen ve daha önce Steam festivalleri kapsamında da demosu büyük ilgi gören yapım, bugün itibarıyla erken erişim oyunu olarak piyasaya sürüldü. İçerisinde Frostpunk’tan esintiler taşıyan ve kendisine has atmosferi ve hikayesiyle ağızda farklı bir tat bırakan yapımın bize neler vadettiğini gelin birlikte inceleyelim.

New Cycle, güneş fırtınalarını farklı bir boyutta ele alıyor

New Cycle, kıyamet sonrası bir dünyada başladığımız ve küçük kolonimizi geliştirerek medeniyeti yeniden inşa ettiğimiz bir yapıya sahip. Bir güneş fırtınasının yok ettiği önceki medeniyetten geriye hiçbir şey kalmamış ve biz, adeta küllerimizden doğarak küçük topluluğumuzu genişletmeye çalışıyoruz. Birkaç insan ile başladığımız bu yolculukta şehrimizin imkanları ve cazibesi arttıkça, etraftan daha fazla göçebenin dikkatini çekiyoruz ve nüfusumuz hem kendi insanlarımızın çoğalması hem de göçebelerin katılmasıyla organik olarak artıyor.

New Cycle erken erişim inceleme

Bu artış, beraberinde birçok sorumluluğu da doğuruyor. Şehrimize katılan her kişi bir boğaz, bir tabak yemek, bir bardak su demek. Aynı zamanda her insan potansiyel bir zanaatkâr, potansiyel bir uzman veya bunlardan hiçbiri olmasa bile bir işçi konumunda değerlendiriliyor. Nüfusumuz arttıkça daha fazla üretim yapabiliyor, daha farklı teknolojiler araştırabiliyor ve büyüme ivmemize şefkatli bir el ile küçük dokunuşlar yapabiliyoruz. Ancak işler çok kolay çığırından çıkabildiğinden, bu şefkatli el her zaman aynı şefkat ile şehrimize dokunmuyor.

Halk ile doğrudan iletişim halindeyiz ve kimse lafını sakınmıyor

New Cycle’da yer yer halk, size gelip bazı sorunlarından ve bunlar için yapılabilecek şeylerden bahsediyor. Bu karar verme ekranlarında siz de söylediklerini değerlendirip, uygun görürseniz yapabiliyor, uygun görmezseniz de reddedebiliyorsunuz. Özellikle oyunun hikâye modunda buradan oyuncuya çok fazla görev veriliyor ve bunlar da şehrin ilerleyişi ile doğrudan alakalı görevler oluyor.

New Cycle
Halk sizinle bu tür ekranlar vasıtasıyla iletişim kuruyor ve kararlar vermeniz gerekiyor.

Halk sürekli bizimle iletişimde oluyor ve vereceğimiz kararlar, onların moralini doğrudan etkiliyor. Moralin bu görüşmelerden doğrudan etkilenmesi de aslında diyaloglar sırasında bir denge atmosferi yaratması için oyuncuyu teşvik ediyor. Yani tiran gibi bildiğini okuyan bir liderin ömrünün uzun olmayacağı gibi, her şeye evet diyerek hiçbirine yetişemeyen bir lider de aynı ölçüde başarısız olabiliyor. Diyalogların kalitesi ve sunulan kararların isabetliliği yerinde olmuş ve oyuncuların kendilerini atmosfere kaptırmaları da güzelce desteklenmiş. Bu konuda şikayet edebileceğim tek nokta, görevlerin peş peşe gelmesi. Eğer üretim ağınız yeterince güçlü değilse ve verimli çalışmıyorsa, kendinizi ekranınızın sağ tarafında birikmiş 6-7 görevi aynı anda tamamlamaya çalışırken bulabilirsiniz.

İşler çok kolay çığırından çıkabiliyor

Tahmin edebileceğiniz gibi ilk medeniyetimizin emekleme zamanlarında belli başlı kaynaklara ihtiyacımız oluyor. Örneğin vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için su ve gıda sağlamamız gerekiyor. Bütün kaynakları da yine ilgili binayı inşa ettikten sonra vatandaşlarımız topluyor, işliyor. Toplayıcı kamplarında mantar toplanıyor, av hayvanları avlanarak et ve deri sağlanıyor. Kuyulardan da su çekiliyor. Tabii bu binaları yapabilmek ve üretim döngüsünü ucundan başlatabilmek için taş, odun, demir cevheri gibi temel hammaddeler de gerekiyor. Bunları da yine kendi ürettiğimiz binalardan işleyerek kereste, demir külçesi gibi daha nitelikli materyallere dönüştürüyoruz.

New Cycle
Oyunun atmosferi gerçekten çok hoş ve amacına uygun tasarlanmış.

New Cycle oynarken en temel dertlerimiz, oyun boyunca varlığından bir şey kaybetmiyor. Örneğin oyunun ilk aşamasındaki besin ve su ihtiyacı hiç azalmayan bir kaygı olarak oyun sonuna kadar ilerliyor. Haritadaki besin ve su kaynakları tükenebilir olduğundan onları sürekli takip etmemiz gerekiyor. Her yılın ilkbahar aylarında ise bu kaynaklar, geride bıraktıkları mevsimlerin kuraklık durumlarına göre yenileniyor ve tekrar kullanılabilir hale geliyor. Bu döngüyü takip etmek gerekiyor ve halkın açlığa, susuzluğa çok kolay sürüklenebileceğini bilmek de oyundaki besin kaygısının hiç eksilmemesine sebep oluyor. Bu kaygının üzerine ileride hastalıklar, doğal afetler gibi birçok farklı faktör de ekleniyor. Aslında New Cycle, plan yapmadan ilerlediğinizde oldukça stresli bir deneyime dönüşüyor.

Kaynak yönetimi ve takibi, aşırı detaylı şekilde işlenmiş

Oyunda kaynaklarınızın günlük girdi ve çıktılarını takip edebiliyorsunuz. Kaynak yönetimi ve takibi konusunda New Cycle içerisinde size grafiklerle dolu, günlük talebin karşılanıp karşılanmadığını gösteren oldukça detaylı bir arayüz sunuyor. Resmen elinize kağıt kalem alıp bütün grafikleri tek tek dolaştıktan sonra “Şu kaynak için yeterince arz sağlayamıyorum, şu binayı yapsam iyi olacak” diye notlar çıkarıp tam bir belediye başkanı gibi düşünebiliyorsunuz. Bu, ekstra olarak yapabileceğiniz bir işlem değil. Yapmanız gerekiyor çünkü işler çığırından çok çabuk çıkabiliyor. Dananın kuyruğu bir kez koptuktan sonra, bu manevranın size birkaç yıla mâl olduğunu anlamanız da çok uzun sürmüyor.

New Cycle kaynak yönetimi
Oyunda kaynak yönetimi çok detaylı tasarlanmış ve oyuncuya yeni kapılar aralıyor.

New Cycle, baştan sonra kararlardan ibaret bir oyun olduğunu bana çok güzel şekilde gösterdi. Aynı zamanda en ufak kararı alırken bile altına güçlü ve uygulanabilir bir sistem oturtmak gerektiğini, diğer türlü ortalığın darmaduman olabileceğini de çok net şekilde hissettirdi. Kaynak yönetimindeki bu detay seviyesinin yüksek olması her ne kadar iyi olsa da bir yerden sonra enerjinizi çok fazla tükettiğini fark edebilirsiniz. En azından ben böyle hissettim.

Oyunda geride bıraktığınız her yıl, New Cycle size bir yıl sonu raporu hazırlıyor. Burada o yıl boyunca yaşanan nüfus değişiklikleri, kaynakların yenilenme oranı ve temel besinlerin arz/talep sonuçları gösteriliyor. Aynı zamanda o yıl boyunca araştırdığınız teknolojilerin ve inşa ettiğiniz binaların sayısı gösteriliyor. Yani kenara not ederek şehrinizin yıllık büyüme oranı ve teknolojide yaşadığı ilerleyişi bile grafik haline getirebiliyorsunuz. New Cycle’ın en beğendiğim yanı, matematik ile olan sıcak ilişkisi olmuş.

Teknoloji araştırıyor, muhasır medeniyetler seviyesine ulaşmaya çalışıyoruz

Şehir kurma veya koloni sim türündeki oyunların hemen hemen hepsinde bir teknoloji ağacı ve pasif ilerleyiş sağladığımız alanlar bulunuyor. New Cycle da bu konuda çok farklı değil. Kendi içerisinde araştırmalar yapabileceğimiz bir teknoloji ağacı bulunuyor fakat bunun için yine halkımıza sırtımızı yaslamamız gerekiyor. Teknolojiler, kaynaklar ve halkımızın genel bilgi seviyesi gibi parametrelerin gözünün içine bakıyor.

New Cycle teknoloji ağacı
New Cycle’da teknoloji ağacı bu şekilde görünüyor.

Halkımızdaki işçiler, zanaatkârlar ve uzmanlar, saat başına bilgi birikimi sağlıyor. Bilgi normalde sayılarla ölçülemese de oyunda kullanılması ve aritmetik operatörlerle işlem yapılabilmesi için sayılara vurulmuş durumda. Bir teknolojiyi araştırmak için halkınızın yeterli bilgi birikimi olması gerekiyor. Bazen de buna ek olarak kâğıt, demir külçesi gibi farklı nitelikli materyallere ihtiyaç duyuluyor.

Geliştikçe çağ atlıyoruz ve burada eleştirilmesi gereken noktalar var

Oyunda teknolojiler araştırıp bilimde ilerledikçe çağ atlıyoruz. Toplamda 8 çağ bulunuyor. Burada eleştiriye açık olan ve benim hoşuma gitmeyen fakat bazı oyuncuların beğenebileceği bir durum da söz konusu. Oyunun çağları arasında çok hızlı seyahat ediyoruz. New Cycle’da yalnızca ilk çağa geçerken gerçekten kademe kademe geçtiğimi hissettim. Sonrasında 8. çağa kadar o kadar hızlı ilerledim ki oluşturduğum medeniyet buna yetişemedi.

New Cycle
Oyunda yıldırım, kum fırtınası, yangın gibi afetler de bulunuyor.

Makineleşmeye, taşıma bantlarıyla üretimi hızlandırmaya başlamam gereken çağa geçtiğimde henüz yeni yeni bronz madenini üretim üçgenime sokmuştum. Belki de burada benim planlama hatalarım olabilir fakat teknolojide bu kadar ilerleyip hala işçilerime basit aletler sunabilmem, oyunun atmosferine kapılmış olduğum için beni çok strese soktu. İlk çağdan ikinci çağa geçişim tadındaydı fakat sonrasında işler beklemediğim kadar hızlı ilerledi. Teknoloji araştırmanın, istenen kaynakların kolaylıkla elde edilebilmesi nedeniyle biraz kolay olduğunu düşündürdü. Sanki ufacık daha zor olsa, çağlar arasında bu kadar hızlı seyahat edemesek çok daha iyi doldurulmuş bir ilerleyiş yaşayacaktım diye düşündüm.

Toplamda oyuncuları önümüzdeki dönemde sık sık dengeleme güncelleştirmeleri alacak bir yapımın beklediğini de söyleyebilirim.

Bir erken erişim oyununa göre saat gibi çalışıyor

New Cycle bazı noktalarda gerçekten tam bir erken erişim oyunu gibi davransa da genel kalite hissi çok yüksek bir yapım. Mesela henüz Türkçe ve diğer bazı dillerdeki yerelleştirmelerin tamamlanmamış olması, bazı kısımların İngilizce olması ve bunun geliştirici tarafından hali hazırda bildirilmiş olması erken erişim oyunu etiketini anlamlandırıyor. Ancak oyunun genel performansı, neredeyse hatasız çalışması ve sistemlerinin çoğunun saat gibi işlemesi, tam sürüm bir oyunu oynuyormuşum gibi hissettirdi.

New Cycle
Hikâye modunda sizi farklı sürprizler bekliyor.

Görsellik ve performans, tatmin edici seviyenin de üzerinde

New Cycle’ın şahsına münhasır bir sanat tarzı var ve oyunun kasvetli, kıyamet sonrası atmosferini en iyi şekilde hissettiriyor. Kullanılan görsel efektler, fotogerçekçi olmaktan ziyade kendi tasarım dilini ortaya koyuyor ve neticede oldukça tatmin edici bir görsellik sunuyor. Aynı zamanda gerek arayüz tasarımı, gerekse kullanıcı deneyimi alanında New Cycle kalite hissini doruklarda yaşatıyor. Oyunun Steam Next Fest 2023 kapsamında ilk kez demosunu oynarken dikkatimi çeken bu husus, erken erişim sürümünde de varlığını tam gücüyle sürdürüyor. Oyuncuları cilalanmış, iyi bir deneyim bekliyor.

Öte yandan oyunun performansı beklediğimin de oldukça üzerinde. Çılgın teknolojilerle ve devasa ekiplerle oyun geliştiren büyük şirketlerin oyunlarının bile performans konusunda tökezlediği bu yıllarda New Cycle, adeta arada ışıl ışıl parıldıyor. Optimizasyon konusunda bir sorunu olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Şehriniz karmaşık bir hal alıp büyüdüğünde bile ciddi sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Bu da oyundaki erken erişim etiketini silikleştiren unsurlardan birisi diyebilirim.

New Cycle

Uzun lafın kısası

Velhasıl kelam, New Cycle ilk demosu çıktığından beridir radarımda olan ve her fırsatta oynadığım bir oyundu. Demosunu birkaç kez bitirmiş, defalarca oynamış birisi olarak erken erişim sürümündeki genel kalitenin, demoda gösterilen kısa kesitten farksız olduğunu gördüğüme sevindim. Görünen o ki Core Engage, oyunu evladı gibi sahiplenerek her aşamasında aynı özeni göstermiş.

Eğer geliştirme sürecinin gidişatını takip etmek, iyi bir şehir kurma & koloni sim oyunu oynamak isterseniz, size New Cycle’ı rahatlıkla tavsiye edebilirim. Ancak bir erken erişim oyunu olduğunu unutmamakta fayda var. Umuyorum ki Core Engage, oyunu güncellemelerle destekleyerek tam sürümde bugünkü kalite çıtasını dahi yukarıya taşımayı başarabilen bir hale getirir. Benim size aktaracaklarım şimdilik bu kadardı.

Türk oyunlarının birer birer gelmeye başladığı 2024, tüm hızıyla devam ediyor. Sizler de oyun hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi yorumlar kısmında benimle ve diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz. Oyunun Steam mağaza sayfasını inceleyip, ilginizi çekerse istek listenize eklemeyi unutmayın. Bir başka incelemede daha görüşmek dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: