Steam Aileleri Nedir ve Nasıl Oyun Paylaşılır?

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Dünya’nın en popüler dijital oyun vitrini, Steam Aileleri adında yeni özelliğini tanıttı. Oyuncuların merakla beklediği ve şu anda beta sürümünde test edilen bu özellik, özellikle ülkemizde oldukça yaygın kullanılacak gibi görünüyor. Daha önce “Steam Aile Paylaşımı” olarak bildiğimiz bu sistem sayesinde platformda oyun paylaşımı yapılabiliyordu. Şimdi ise geçilen yeni sistem hem daha avantajlı hem de kullanması daha kolay bir şekilde karşımıza çıkıyor.

NOT (12 Eylül 2024): Yeni sistem beta sürümünden ayrılarak devreye alındı ve tüm kullanıcıların erişimine açıldı. Yazımızda bahsedilen detayların hepsi güncelliğini korumaktadır.

Steam Aileleri nedir?

Steam Aileleri, hesabınızdaki oyunları aile fertleriniz ile paylaşmanıza olanak sağlayan yeni bir ortak kütüphane sistemidir. Seçtiğiniz ve davet ettiğiniz hesaplar sizin kütüphanenize, siz de onların kütüphanesine erişebileceksiniz. Ayrıca, daha önce uygulamada olan sistemde bulunan bir takım kısıtlamalar da yeni sistemde yer almayacak.

Steam Aileleri oyun paylaşma rehberi
Steam Aileleri Nedir ve Nasıl Oyun Paylaşılır?

Örneğin Steam Aile Paylaşımı olarak geçen bir önceki sistemde, kütüphanenizi paylaştığınız bir hesap, siz kendi oyunlarınızdan birini oynarken sizin hesabınızdaki bir başka oyunu oynayamıyordu. Şimdi ise kısıtlamalar hafifletilerek, yalnızca aynı anda aynı oyunu oynamanızı engelliyor. Bu sayede aile fertlerinizle birbirinizin kütüphanesindeki oyunların, aynı oyunu oynamadığınız sürece keyfini çıkarabileceksiniz.

Yeni özellik an itibarıyla beta sürümünde test ediliyor. Eğer denemek isterseniz, Steam betalarına nasıl katılabileceğinizi gösterdiğimiz rehberimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Steam Aileleri ile nasıl oyun paylaşılır? Adım adım anlattık!

Steam Aileleri an itibarıyla tüm kullanıcılar için erişilebilir bir özellik olma konumunda. Gelin en sade ve anlaşılır şekilde, adım adım kendi aile sistemimizi nasıl oluşturacağımızı ve nasıl kullanacağımızı öğrenelim.

  • Steam istemcinizi açın.
  • Sol üstte yer alan “Steam” yazısına tıklayın.
  • Açılır listeden “Ayarlar” kısmını seçin.
  • Aile” sekmesine ilerleyin
  • Özel bir isim girerek kendi ailenizi oluşturun.
  • Kütüphane paylaşımı yapmak istediğiniz hesapları davet edin.
Steam Aileleri nedir ve nasıl oyun paylaşılır?
Steam Aileleri Nedir ve Nasıl Oyun Paylaşılır?

Ailenizi oluşturduktan sonra, ilgili sekme yukarıdaki görseldeki gibi görünecek. Bu aşamadan itibaren Steam Aileleri ile oyun paylaşmak istediğiniz insanların hesaplarını ailenize davet edebilirsiniz. Bunun için de görselde görebileceğiniz sekmeden “Steam ailenizi yönetin” kısmına tıklayarak açılan sayfaya ilerlemeniz gerekiyor.

Açılan sayfadan toplamda 6 kişi davet edebileceğiniz ailenize insanları davet edebilirsiniz. Katılan hesapların kütüphanesindeki uygun oyunlar, “Kütüphane” sayfasında görüntülenebilecek. Bu sayede aile hesaplarında toplamda kaç oyunu olduğunu da bu sayfada görüntüleyebileceksiniz. Ancak diğer insanları ailenize davet etmeden önce bilmeniz gereken önemli şeyler olduğu söyleyelim. Aşağıdaki başlığımızda yazanları iyice okumadan kimseyi davet etmenizi tavsiye etmiyoruz.

Kullanmadan önce mutlaka bilmeniz gereken bazı detaylar

Steam Aileleri, daha önceki sistemin yerine geçeceğinden bildiklerinizde değişiklikler olacak. Bir aileye katılmadan önce, aşağıda sizlere aktaracağımız hususlara mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Zira yeni sistemde fark etmezseniz uzun süre boyunca sıkıntı yaşayabileceğiniz bazı değişiklikler bulunuyor. Genel olarak şu şekilde:

  • Çıktıktan sonra 1 yıl beklemesi süresi bulunuyor.
  • Toplamda 6 kişilik bir sınır mevcut.
  • Yetişkinler, çocuk rolündeki kullanıcıları atabiliyor.
  • Oyun tek kişide varsa, aynı anda iki kişi oynayamıyor.
  • Belirlenen bir oyunun paylaşılması engellenebiliyor.
  • “Gizli” olarak işaretlenen oyunlar paylaşılamıyor.
  • Birisi hile yaparsa, kütüphanesinden oynadığı kişi VAC yasaklaması alıyor.
  • Çevrim dışıyken de oynanabiliyor.

Bir aileden çıktıktan sonra 1 yıl diğerlerine katılamazsınız

Steam’de katıldığınız bir aileden çıktığınızda, farklı bir aileye katılmak ya da yeni bir tane oluşturmak için 1 yıl beklemeniz gerekecek. Bunu kenara not alın zira habersizce bir aileden çıktığınızda bir yıl boyunca bu özellikten faydalanamazsınız.

Öte yandan, üyesi olduğunuz son aileden çıktığınızda eğer aile dolmamışsa tekrar girebiliyorsunuz. Yani 6 kişilik sınıra ulaşmadıysa, yanlışlıkla çıktığınız aileye tekrar katılabilirsiniz.

Steam Aileleri içerisinden bir kullanıcıyı atabilirsiniz

“Yetişkin” rolündeki aile üyeleri, aileden bir kişiyi atma yetkisine sahip. Yani tanımadığınız insanların ailelerine katılmamanız tavsiye ediliyor.

Aynı oyunu iki kişi aynı anda oynayamıyor

Eğer aile kütüphanesindeki oyunlardan bir tanesi yalnızca tek kullanıcının kütüphanesinde varsa, o oyunu aynı anda yalnızca bir kişi oynayabiliyor. Yani iki aile üyesinin aynı anda bir oyunu oynamasına izin verilmiyor. Eski sistemden farklı olarak, aynı oyunu oynamadıkları takdirde aile üyeleri birbirlerinin kütüphanelerindeki farklı oyunları oynamaya devam edebiliyor.

Steam Aileleri sistemi öncesinde, başkasının kütüphanesinden bir oyun oynarken, şahıs eğer kendi kütüphanesinden bir oyuna girerse sistem sizi atıyordu. Artık öyle bir durum söz konusu olmayacak. Farklı oyunlar oynadığınız sürece böyle bir sorun yaşanmayacak.

Destekleyen oyunlarda bir değişiklik yok

Steam Aile Paylaşımı’nı destekleyen bütün oyunlar, yeni sistemde de çalışmaya devam edecekler. Genel kriterler şöyle belirleniyor:

  • Üçüncü parti bir hesap, anahtar veya abonelik gerektiren oyunlar
  • Oynaması ücretsiz oyunlar ve DLC’leri
  • Ücretsiz DLC’ler
  • Bölge kısıtlaması olan oyun veya DLC’ler
  • Diğer aile üyesinin işletim sistemini desteklemeyen oyunlar
  • Yayıncının “paylaşılamaz” olarak işaretlediği oyunlar,
  • Asıl sahibi tarafından “gizli” olarak işaretlenmiş oyunlar
  • Aile paylaşımı özelliğinden istisna tutulan oyunlar

Steam Aileleri sisteminde de kullanıcılar arasında paylaşılamayacak. Aşağıdaki görselden benim kütüphanemdeki oyunlar arasından dahil edilmeyenleri görebilirsiniz. Çoğunluk üçüncü bir hesap ya da uygulama gerektirenlerden oluşuyor.

Steam Aileleri desteklenmeyen oyunlar
Steam Aileleri Nedir ve Nasıl Oyun Paylaşılır?

İstediğiniz bir oyunun paylaşılmasını engelleyebilirsiniz

Yeni sistemde “Ebeveyn Kontrolleri” kısmından hangi oyunlarınızın paylaşılmayacağını seçme şansınız bulunuyor. Bunu yaptığınızda ailedeki rolü “çocuk” olan üyeler, belirlediğiniz oyunlara erişemezler.

Çevrim içi olma şartı bulunmuyor

Steam Aileleri kütüphanesinde, sizde olmayan bir oyunu oynamak için çevrim içi olmanıza gerek yok. Yani internet bağlantısı olmadan da bu kütüphanedeki oyunları oynayabilirsiniz.

Ailenizden birisi hile yaparsa, bedelini siz ödersiniz

Steam ailenizden birisi oyunlarınızı oynarken hile yaparsa, hesap yasaklamaları kimin kopyası üzerinden oynanıyorsa ona uygulanır. Yani sizin kütüphanenizden Counter-Strike 2 oynayan bir aile üyesi hile yaparsa, VAC yasaklaması sizin hesabınıza uygulanır. Bu nedenle ailenize aldığınız kişilerin güvenilir ve tanıdığınız insanlar olmasını tavsiye ediyoruz.

“Steam ailesine katılamıyorum” şikayetine sahipseniz…

Eğer katılmak istediğiniz Steam ailesine katılamıyorsanız, bunun belli başlı sebepleri şunlar olabilir:

  • Hesap aktiviteniz, mevcut aile üyeleriyle aynı evde yaşamadığınızı gösteriyordur. Farklı ülke seçimleri bunu tetikleyebilir.
  • Bir aileden ayrılmış ve bir yıllık bekleme süresine girmiş olabilirsiniz.
  • Aile dolu olabilir.

Sorununuz bunlardan hiç biri değilse bizlerle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Steam Ailelerine katılamıyorum sorunu
Steam Aileleri Nedir ve Nasıl Oyun Paylaşılır?

Sonuç

Sonuç olarak Steam Aileleri, yakın zamanda eski aile paylaşımı sisteminin yerini alacak. Yeni sistemin kendisine has kuralları olsa da genel olarak önceki sistemin yapmak istediği şeyi sürdürüyor.

Türkiye’deki oyuncuların çok seveceğini düşündüğümüz sistemi kullanırken bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken her şeyi sizlerle paylaştık. Hala kafanızda soru işaretleri bulunuyorsa, bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın. Ayrıca bizi X üzerinden takip edebilir ve bildirimlerimizi de açabilirsiniz! Şimdiden herkese iyi oyunlar dileriz!

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.

3 YORUMLAR

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: