Dünya’nın en popüler dijital oyun mağazası olan Steam, Türk Lirası desteğini çektikten sonra ülkemizde popülerliği bir anda dibe çakıldı. Ülkemizdeki oyun geliştiricilerinden ve anketlerden gelen verilere göre, artık Türk oyuncular Steam’i sadece daha önce kütüphanelerine ekledikleri çalıştırmak için kullanıyor. Gelin, yayınlanan anket ve verilere birlikte göz atalım.
Türk Lirası desteğinin çekilmesinin ardından Steam, artık en iyi dostumuz değil
Steam’de 20 Kasım 2023 tarihine kadar Türk Lirası para birimi ile oyun alışverişi yapmak mümkündü ve Türk oyuncular, platformda önemli bir yer kaplıyordu. Steam’in en çok konuşulan 10. dili Türkçe olarak belirtilmişti. Aynı zamanda, platformdaki toplam kullanıcı sayısı ülkelere göre sıralandığında Türkiye, 2023 yılı için –WorldPopulationReview verilerine göre- 7. sırada yer alıyordu.
MENA-USD fiyatlandırmasına geçişin ardından ise Türk oyuncular, büyük ölçüde Steam mağazasını oyun satın almak için kullanmayı bıraktılar. Birim değişikliği sonrasında yükselen fiyatlar ve döviz ile yapılan işlemler nedeniyle çıkan ek masraflar, oyuncuların işini hayli zorlaştırdı. Bu talihsiz durumun meyveleri ise kendisini göstermeye başladı. Yerli geliştiricilerimizden gelen veriler ve sosyal medya anketleri öyle gösteriyor ki; Türk oyuncular Steam’den çekildi.
Yerli oyun geliştiricisi Stratera Games, Türkiye için satış verilerini paylaştı
Cardboard Town ile başarılara imza atan Stratera Games’in kurucusu Dora Özsoy, durumun netliğe kavuşması adına oyunun satış verileriyle ilgili oldukça aydınlatıcı bir paylaşım yaptı. Paylaştığı bilgilere göre:
- Türkiye, Cardboard Town’ın en çok gelir elde ettiği 2. ülke konumundan 9. sıraya düştü.
- Türk Lirası döneminde günlük ortalama birim satış sayısı olan 90, yeni fiyatlandırma sonrasında 13’e düştü.
Türk oyuncuların kendi para birimleriyle son kez istediği oyunları satın alabilecekleri dönemde, oyunun satışları günde 1400’e kadar yükselse de bu ekstrem bir durum olduğundan genel istatistiğin dışında tutulması daha sağlıklı olacaktır.
Dolara geçiş öncesi Cardboard Town’un gelirinin %22’sini oluşturan Türkiye, yeni fiyatlandırma politikasının ardından şu anda oyunun satışlarında yalnızca %3 kadar varlık gösterebiliyor. Bu oranların Türkiye’de çok oynanan bütün oyunlarda etkili olduğunu düşünüyoruz. Bilgileri şeffaflıkla paylaştığı için Dora Özsoy’a da teşekkür ederiz.
Türkler artık Steam’den oyun almıyor
Ülkemizde büyük kitlelere hitap eden birçok sayfanın oluşturduğu anketlere göre, Türkiye’de Steam kur geçişinden sonra yalnızca bir “oyun çalıştırıcısı” haline geldi.
Sektörümüzün sevilen ve saygıdeğer isimlerinden Sinan Akkol’un paylaştığı anketin tamamlanması ile birlikte sonuçlar yukarıdaki gibi.
Bununla birlikte diğer anketlerin mevcut sonuçlarını da aşağıdaki görsellerden inceleyebilirsiniz.
Dolar kuruna geçişten sonra gerçekleşen Steam indirimleri, eski görkemini geride bırakmış gibi görünüyor.