Steam’in uzun süredir uygulasa da resmî bir sayfası olmayan reklam politikası ilk kez dile gelmiş durumda. Artık geliştiriciler oyunlarda hangi içeriklerin reklam olarak algılandığına ve hangilerine izin verildiğine dair daha fazla şey öğrenebilecekler. Aynı zamanda bu politikasıyla Steam, PC oyunculuğunu tıpkı mobil oyun pazarında olduğu gibi reklamlar etrafında dönen bir kazanç çılgınlığına dönüşmekten kurtarıyor. Peki oyunlarda hangi reklamlar gösterilebiliyor veya hangileri oyunların yasaklanmasına sebep oluyor? Gelin birlikte bakalım.
Steam: “Oynanışın eğer bir reklam kapısının ardında bekliyorsa, yasaklanırsın”
Mobil oyunları biliyorsunuz; küçük bir hamle yapabilmek için 30 saniye, hatta bazen daha uzun süre reklam izletirler. Bundan kurtulmak için ise oyun içi premium üyelikler veya farklı içerikler satın almak gerekir. Tabii ki mobil platformdaki bu tür oyunlar genelde oynaması ücretsiz olur ve bu şekilde para kazanmaya çalışır. Ancak geçtiğimiz yıllarda PC’de “bazı teknik hatalar” sonucu oyunlarda veya yükleme ekranlarında bir takım reklamların gösterildiğini görmüştük. Şirketler daha sonra teknik bir arıza olduğunu söyleseler de oyuncular buna pek ikna olmamışlardı. Steam’in yeni ortaya çıkan ancak uzun süredir uygulanan politikası ise tam olarak bu durumu ele alıyor.
![Steam'den PC Oyunculuğuna Bir Hizmet Daha: "Reklam Gösteren Oyunlar Yasaklanır" Steam'in uzun süredir uygulasa da resmî bir sayfası olmayan reklam politikası ilk kez dile gelmiş durumda. Artık geliştiriciler oyunlarda hangi içeriklerin reklam olarak algılandığına ve hangilerine izin verildiğine dair daha fazla şey öğrenebilecekler. Aynı zamanda bu politikasıyla Steam, PC oyunculuğunu tıpkı mobil oyun pazarında olduğu gibi reklamlar etrafında dönen bir kazanç çılgınlığına dönüşmekten kurtarıyor. Peki oyunlarda hangi reklamlar gösterilebiliyor veya hangileri oyunların yasaklanmasına sebep oluyor? Gelin birlikte bakalım.](https://www.atarita.com/wp-content/uploads/2025/02/Steamde-reklamlar-1024x576.webp)
Steam’de yarış oyunlarındaki araba marka ve logoları, Stalker 2’deki enerji içeceği ürün yerleştirmesi gibi oyunun bağlamına uyan içerikler genelde reklam olarak sayılmıyor. Bu daha çok platformda sponsorların ürünlerine yer vermek üzerine yapılan bir iş birliği olarak ele alınıyor. Tabii ki Steam yine de geliştiricileri uygun lisansları almaları yönünde uyarıyor.
Peki ne tür reklamlar yasak?
Tam olarak PC oyunlarını “mobil oyuna dönüştüren” reklamlar yasak. Yani oyunun gelir modelini reklamlar üzerine inşa etmek veya oynanışı doğrudan bir reklamın arkasına saklamak tamamen yasak. Bu durumda Steam, oyundan bu içeriklerin kaldırılmasını talep ediyor. Platforma göre oyunlar ücretsiz dahi olsalar mikro satın alımlar ve indirilebilir içerikler (DLCler) üzerinden bir gelir modeline sahip olmalı.
Bu konu PC oyunculuğu için ziyadesiyle önem arz ediyor. Nitekim ilk kez 2021’de bazı “teknik hatalar” sonucunda popüler oyunların yükleme ekranlarında reklam gösterilmişti ve takip eden yıllarda da bu konuda bazı “teknik arızalar” görmüştük. Steam bu politikasını bir sayfaya taşıyarak aslında geliştiriciler için “reklamları oyununuza entegre ediyorsanız, oyuncuların bundan etkilenmemesini sağlamalısınız” diyor. Bu da günümüz oyunculuğu için önemli ve gerekli bir adım.