Atarita sizin için inceledi! Editörlerimiz her oyun incelemesine saatlerce emek harcıyor ve bilmeniz gereken tüm detayları objektif şekilde ele alıyor. Nasıl yaptığımızı merak ediyorsanız inceleme politikamıza göz atabilirsiniz. |
Toy Tactics inceleme kopyası, Jesus Fabre Games tarafından Atarita’ya gönderilmiştir.
Formasyonlar çizip, küçük oyuncaklarınızın düşmanın küçük oyuncaklarını yok etmesi üzerine kurulu bir gerçek zamanlı strateji oyunu ilginizi çeker miydi? Yakın zamanda Toy Tactics adında bir oyun oynamaya başladım. Yayıncı şirketin attığı e-posta ile radarıma giren oyun hemen ilgimi çekti ve bir kod istedim. Onlar da sağ olsunlar kodu ilettiler. Strateji türünün bir hayranı olarak, fizik tabanlı oyunların iki ucu olduğunu biliyorum; ya çok eğlenceli olurlar ya da çok sıkıcı. Toy Tactics, benim için ilk sıraya geçen bir oyun oldu. Fakat elbette, her oyunun olduğu gibi onun da bazı kusurları var.
Güldürürken düşündüren türden dedikleri bu olsa gerek, Toy Tactics güzel bir mizah tonuna sahip
Her oyunda öğreticiler veya hikâye anlatıcıları bulunur. Toy Tactics’te ikisi de birleşiyor. Sun Tzu, şu meşhur Çinli komutan ve filozof, bu oyunda bizim hem öğreticimiz, hem de hikâye anlatıcımız. Savaş Sanatı, savaş ve sanat, her ikisi de oyunda mevcut. Aynı zamanda kötü oynayıp başarısız olmanız durumunda, Sun Tzu sizi biraz haşlayabiliyor. Bence yeterince adil.
Toy Tactics’te askerlerinizin dizilim formasyonlarını el ile çizebiliyorsunuz. Hatta oyunun fragmanlarından birisinde, Winnie The Pooh şeklinde bir formasyon çizildiğini bile görebilirsiniz. El ile çizdiğiniz bu dizilimlere askerleriniz ayak uydurarak yerleşiyor. Sonra çizdiğiniz çizgiyi etrafta taşıyarak -ve döndürebiliyorsunuz- askerlerinizin yerlerini de değiştirebiliyorsunuz. Toy Tactics hem çok basit, hem çok derin, hem de çok eğlenceli oynanış mekaniklerine sahip. Çünkü bu anlattığım basit detayı çok verimli kullanabileceğiniz yollar var.
Her bölümü sınav gibi bir sefer modu, güzel çeşitlilik
Toy Tactics’te minyatür figürlerden esinlenerek tasarlanmış oyuncak askeri birimleri yönetiyorsunuz ve bunların çeşitleri yeterince fazla. Tüm orduların birer sefer modu var ve burada savaş üzerine inşa edilmiş tatlı bir hikâye eşliğinde ilerleyip, bölüm bölüm yenileriyle karşılaşabiliyorsunuz. Toplamda 20 saatten uzun süren bir senaryo modu var ve bu modun zorluğu, yer yer stratejik zekanızı test edebilecek kadar güzel tasarlanmış.
Ancak bazı noktalarda geçebileceğiniz bir sınav gibi hissettirecek kadar başarılı olamıyor. Bunun yerine, zorluğuyla sizi caydırmaya çalışan ve sanki geçmek için yapabileceğiniz tek bir şey varmış gibi hissettiren bir çehreye bürünüyor. Burada geliştiriciye bir geri bildirim vermem gerekirse, sefer modundaki bölümlerin zorlukları arasındaki geçişi daha pürüzsüz hale getirmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Özellikle de boss savaşları; evet, zorlayıcı olmalılar ancak iştahla oynadığım bir oyundan çıkmama sebep olmamalılar.
Fizik tabanlı, tatminkar bir oynanış
Toy Tactics’te askerleriniz ve çevre tamamen fizik tabanlı bir sistem üzerine inşa edilmiş. Yani askerler düşman tarafından öldürüldüğünde yerde öylece kalıp yuvarlanıyor, çeşitli yetenekler kullandığınızda etrafta uçuşuyor; ve oyun sizi bu fizik etkileşimlerini kullanmaya cesaretlendiriyor. Oyunda askerleriniz dışında savaşlarda kullanabileceğiniz yetenekleriniz de bulunuyor. Oynanış sırasında elde ettiğiniz puanlarla bunların kilidini açabiliyorsunuz. Bu yeteneklerle dilerseniz Truva Atı inşa ederek kırılması durumunda küçük bir ordu çağırabiliyor, dilerseniz gökten düşen patlayıcı bir mızrakla düşmanlara zarar verebiliyorsunuz. Bunlar da yine -sefer modundaki görev isimleri gibi- farklı göndermeler ve mizahi isimler içeriyor. Mesela, Truva Atı şeklinde tasarlanan özelliğin ismi “Greek Gift” olarak geçiyor. Yani, Yunan hediyesi…
Stilize grafiklerin büyüsü: Hem sistem dostu, hem de güzel görünüyor
Bağımsız oyunlar arasında sıkça gördüğümüz düşük poligonlu, stilize sanat tasarımı Toy Tactics’te de yer alıyor. Bu hem fizik etkileşimlerinin sorun yaratmasını engelliyor, hem de oyunu düşük sistem gereksinimi isteyen oyunlar arasına sokuyor. Basit ve eğlenceli yapısını burada da koruyan Toy Tactics, keyifli bir oynanışı akıcı bir deneyimle buluşturuyor.
Senaryo modundan ibaret değil
Toy Tactics sadece senaryo modundan ibaret değil. İçerisinde fizik etkileşimleriyle daha fazla oynayabileceğiniz sandbox, gerçek oyuncularla mücadele edebileceğiniz PvP gibi oyun modlarını da barındırıyor. Yani 20 saatlik senaryoyla işiniz bittikten sonra, hala size oynamaya devam edebilmeniz için içerikler sunuyor. Ben çevrim içi oyunlarla pek içli dışlı olmadığımdan, oyunun bu özelliğini deneme ihtiyacı duymadım. Fakat eğlenceli olabileceğinden eminim.
- İlginizi Çekebilir: Fabledom İncelememiz
Uzun lafın kısası
Eğlence odaklı, basit ama stratejik derinliği yerinde, tatlı bir RTS oyunu olan Toy Tactics‘i çok beğendim. Böyle fikirlerin hastası bir oyuncu olarak, oyun içerisinde buluşturdukları özelliklerin nokta atışı olduğunu düşünüyorum. Bana birçok noktada olumlu anlamda Totally Accurate Battlegrounds’u anımsattı ve ben onu da çok beğenmiştim. Eğer tek elinizle oynayabildiğiniz oyunlarla aranız iyiyse, size de Toy Tactics’i gönül rahatlığıyla önerebilirim. Bu incelemede sizlerle paylaşacaklarım bu kadardı, bir başka içerikte daha buluşmak dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.