Hutlihut Games tarafından geliştirilen ve yayıncılığını Focus Entertainment’ın yaptığı, bir mürettebatı canlandırdığımız uzayda geçen macera oyunu Void Crew‘i çıkış öncesi deneme şansına sahip olduk. Bu incelemenin yayımlandığı tarih ile aynı günde çıkacak oyunun temelde neye benzediğini ve sizi nasıl bir maceranın beklediğini gelin birlikte inceleyelim.
Mürettebat hazırsa Void Crew’i inceliyoruz
Herkesin gemi mürettebatından birini canlandırdığı ve farklı görevler üstlendiği Void Crew, tamamen arkadaşlarla oynamalık oyunlar kategorisinde yer alıyor diyebiliriz. Yapısıyla oldukça eğlenceli fakat 4 kişinin altındaki ekipler için zorlayıcı bir oyun olan Void Crew’da ana üssünüzden görevlere gittiğiniz ve bu görevlerden ödüller elde ederek ilerleyiş sağladığınız bir yapı benimsenmiş.
Mürettebatınız dört kişiden oluşmakla birlikte herkesin de farklı görevleri oluyor. Dümeni pilot çevirse de motorların başlatılması ve “Void Jump” denilen uzay atlamalarının gerçekleşmesi için ilgili donanımın şarj edilmesi işini geminin teknisyeni üstleniyor. Öte yandan iki kişinin de sürekli geminin silahlarının başında durarak dışarıdan gelen olası tehditlere yanıt vermesi gerekiyor. Şimdilik oyunda frigate ve destroyer sınıfı iki tür gemi bulunuyor ve siz görevler yapıp başarıyla döndükçe, kazandığınız tecrübe ile bu iki sınıfa ait daha güçlü gemilere sahip olabiliyorsunuz.
Silahlar gemilere mahsus, EVA durumlarında çatışmaya girilemiyor
EVA dediğimiz şeyi Kerbal Space Program oynayanlar çok iyi bilecektir. Mürettebatın, belirli işler için uzay gemisini terk etmesine EVA deniyor. Bu kısaltmayı özellikle kullanmamın sebebi ise oyunu oynamayı planlayan oyuncularımızın görevlerde bu ibareyi görünce yabancılık çekmesini engellemek.
Konuya gelecek olursak, oyunda çatışma mekanikleri tamamen “uzay gemisi vs uzay gemisi” olacak şekilde tasarlanmış. Yani gemiyi terk edebilseniz de dışarıda herhangi bir silah kullanımı söz konusu değil. Bu nedenle oyundan yana beklentilerinizi şekillendirirken bunu da kenara not etmeyi unutmayın.
Ana işleyiş alıştığımız bir zemin üzerine oturtulmuş
Basitçe; Void Crew’de bir ana üste bulunuyor, burada arkadaşlarınız ile toplanıyor ve görevler alarak ilgili yerlere gidiyorsunuz. Ana üsten ayrılır ayrılmaz geminizin içinde başlıyor ve temel hazırlıkları yapılmaya koyuluyorsunuz. Mürettebat arasındaki iletişim çok önemli olduğundan, oyunu sesli sohbet ile konuşabileceğiniz arkadaşlarınızla oynamanız tavsiyemizdir.
Görev yerlerine dilerseniz ağır ağır ilerleyerek gidebiliyor, dilerseniz de “Void Jump” adı verilen sıçramalarla bir anda yaklaşabiliyorsunuz. Açıkçası az sonra kendisinin de oyun hakkındaki görüşlerini okuyacağınız sevgili editörümüz Atakan Gümrükçüoğlu ile oyunu oynarken, biz uzayda çok fazla keşif unsurunun bırakılmadığını düşündük. Etrafı biraz kurcalasak da görev sırasında işimizi kolaylaştıran pek bir şey bulamadık. Görev bölgesine yakın yerlerde, geminizin zırhına güç verebilecek “Power Cell” türündeki nesneler bulabilseniz de biz bir taneden fazlasına denk gelmedik.
Karakteriniz gelişiyor ama çok uzun bir süreç geçirmeniz gerekecek
Eğer ekibiniz 4 kişiye tamamlanmadıysa, görevleri bitirmek ziyadesiyle zor. Haliyle tamamlayamadığınız görevlerden tecrübe almak da mümkün değil. Yine de bir şekilde almayı başarırsanız, karakteriniz “Ranking” ve “Gene Points” kazanacak. Rank ile yeni silahların ve donanımların kilidini açabilecek ve genetik puanlarınızla da bunları güçlendireceksiniz. Eğer sürekli 4 kişi oynadığınız bir ekibiniz bulunuyorsa, herkes kendi uzmanlık alanını seçerek orada kendisini geliştirebiliyor.
Genel olarak Void Crew…
Arkadaşlarla oynaması fazlasıyla keyifli olabilecek bir oyun fakat 4 kişiyi tamamlayamadıysanız işinizin zor olduğunu söylemek mümkün. Zira 2 kişi ile görevleri tamamlamak ve istenilen her şeye yetişmek fazlasıyla güç. Gemilerin başlangıç donanımları, karşılaşacağınız düşmanlar için uygun değil.
Ayrıca ekip olarak incelediğimiz bir başka oyun olan Squad’ın detaylarını da 4vs1 konseptimizle buradan okuyabilirsiniz.
Eğer kafa dengi bir ekibiniz varsa tavsiye edebiliriz ancak oyun, yalnız kurtlar için tasarlanmamış gibi görünüyor. Void Crew’in Steam mağaza sayfasını buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. Şimdi sizi editörümüz Atakan Gümrükçüoğlu’nun oyun hakkındaki görüşleriyle baş başa bırakıyorum.
Atakan Gümrükçüoğlu’nun kaleminden Void Crew
Void Crew aslında çok yabancı olmadığımız bir mekaniğe ev sahipliği yapıyor. Editörümüz Alparslan Gürlek’in de söylediği gibi, oyunu 4 kişi oynamak oldukça eğlenceli gelecektir ancak bu sayının altında bir macera bekliyorsanız sonuç hüsranla devam edebilir.
Biz oyunu 2 kişi deneyimleyebildik, ve şunu söylemek gerekir ki; 2 kişi oynamak hiç oynamamaktan daha kötü aslında. Çünkü seçeceğiniz uzay gemisi ne olursa olsun 2 kişi ile yönlendirmek sandığınız kadar basit değil. Görece ufak gemiyi seçseniz bile bu sefer de dayanıklılığınız ve zırhınız düşük olduğundan mütevellit daha kolay parçalanma şansınız oluyor. Diğer büyük gemiyi aldığınızda ise daha dayanıklı oluyorsunuz fakat bu sefer kontrol etmesi bir hayli zorlaşıyor. Yani Void Crew, aslında 4 kişinin zorunlu tutulduğu bir yapıma dönüşmüş diyebiliriz.
Elbette bizden daha becerikli 2 oyuncu bu işlerin üstesinden gelebilir ama olayların sandığınızdan çok daha zor göründüğünü söylemek istiyorum. Oyunu çıkışından önce incelediğimiz için henüz sunucular aktif değil ve başka oyuncular bulamadık. Bu sebeple kendi başımızın çaresine bakmak istedik fakat bunu pek beceremedik.
Oyun, sizin elinizden pek fazla tutmuyor maalesef. Tutorial kısımları mevcut ancak çok yüzeysel bilgiler veriliyor. Bu yüzden neyin ne olduğunu anlamak için oyun içerisinde biraz vakit geçirmek lazım. Açıkçası oyuna şu noktada bir puan verecek olsaydım bu puan 10 üzerinden 6 gibi bir puan olurdu. Eğer gemi savaşlarını seviyorsanız, görev yapar puan kasarım diyorsanız ve keşif elementleri ile çok alakanız yoksa bu oyun size ziyadesiyle zevk verebilir.