Xbox, Konsol Savaşlarında 4 Boyutlu Satranç Oynuyor: Sony’nin B Planı Ne?

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Geçtiğimiz 10 yılın tartışma konusu konsol savaşları, 2023’ten itibaren bambaşka yerlere doğru evriliyor. PlayStation 2 & Xbox döneminden, hatta daha öncesinden beridir süregelen rekabet, şimdi farklı alanlara taşınıyor. Microsoft, Xbox markasını farklı ekosistemlere adapte ederken, Sony tarafında ciddi bir atılım bulunmuyor. Peki Microsoft’un oynadığı 4 boyutlu satranç karşısında Sony’nin yanıtı ne olacak?

Konsol savaşları döneminin sonuna yaklaşıyoruz

PlayStation 5 ve Xbox Series X|S konsollarıyla girdiğimiz dokuzuncu jenerasyon, konsol oyuncuları için hayal kırıklığına dönüştü. Xbox tarafındaki özel oyun eksikliği uzun süredir kendisini hissettiriyordu ancak PlayStation 5 ile Sony tarafı hiç olmadığı kadar geriye düşmüş durumda. Oyuncular da bundan rahatsız. Ayrıca şirketler, stratejilerini biraz farklı noktalara doğru evirmiş durumda. Microsoft’un sıradaki adımlarını tahmin etmek mümkün olsa da Sony, hiç planı yokmuş gibi öylece duruyor.

Yine de ufuktaki bulutların rengine göre, konsol savaşları döneminin sonuna geliyoruz.

Xbox Cloud Gaming'in reklamı için kullanılan bir görsel. Aynı zamanda Xbox'ın
Xbox Cloud Gaming’in reklamı için kullanılan bir görsel. Aynı zamanda Xbox’ın “Her yerde oynayın” stratejisiyle paralel.

Microsoft için “Xbox” artık bir konsol ismi değil

Microsoft için 2024’te “Xbox” markasının bir konsol ismi olmadığı aşikar. Şirket Xbox Game Pass adındaki abonelik servisine yoğun şekilde odaklanmış durumda. Aynı zamanda son haftalarda yaptığı “Xbox ile oyun oynamak için konsola ihtiyacınız yok” vurgusu her şeyi gözler önüne seriyor. Amazon Fire TV çubuklarının yanında Xbox kontrolcüsü dağıtılmaya başlanması ve bu tarafta bulut yoluyla konsol oyunlarının oynanabilmesi de en büyük emarelerden birisi. Bundan böyle Xbox Series konsolları yalnızca Microsoft’un sunucu odalarında, uzaktan gelen bağlantının istediği oyunu çalıştırmak için kullanılacak bir şirket içi teknoloji olacakmış gibi düşündürüyor.

Bu bulut servisi vurgusu, Microsoft’un yeni yaptığı bir şey değil. Hatırlarsanız, 2022-23 yılları arasında Activision Blizzard satın alımı sırasında birçok ortaklık boy göstermişti. Bunlardan birisi olarak, İspanya merkezli bir bulut oyun servisi olan NWare ile 10 yıllık bir anlaşma ile sağlanmıştı. Hatta Birleşik Krallık Rekabet Kurumu CMA, şirketin bulut oyun pazarını domine etmesi endişelerini paylaşmıştı. Phil Spencer ise “Şu anda bir bulut oyun pazarı yok” ifadelerini kullanmıştı. Demek ki Microsoft, olmadığını gördüğü bulut oyun pazarına aslında o zamanlardan beridir girmeyi planlıyormuş.

Amazon Fire TV Çubuğu ile birlikte satılan Xbox Kontrolcüsü ve Game Pass
Amazon Fire TV Çubuğu ile birlikte satılan Xbox Kontrolcüsü ve Game Pass

Günün sonunda Microsoft, Xbox markası için hedeflerini konsol satışlarından çok öteye taşımış gibi görünüyor. PlayStation 5 karşısında ezici bir mağlubiyet alan Xbox Series X|S konsolları onları bu karara bir şekilde itecekti diyebilirim. Üst üste hamleler ile önce abonelik servislerinde, sonra ise bulut oyun pazarında adından sıkça söz ettirmeyi de başarıyor.

Sony farklı donanım katmanları eklemeye devam ediyor

Sony Interactive Entertainment, oldum olası garip patentler almasıyla ünlü. Ancak şirket, son zamanlarda en az patentleri kadar garip teknolojileri de piyasaya sürüyor. Örneğin; PlayStation Portal. Henüz özel oyun konusunda yeterli doygunluğa ulaşmamış PlayStation 5 konsollarına yeni bir teknoloji katmanı ekleyen bu ek donanım, ne kadar popüler oldu bilinmez. PlayStation oyuncuları özel oyunların PC’ye gelmesinden dert yakınırken, yeni özel oyunların azlığından şikayet ederken üstüne el konsolu gibi görünen ancak mevcut konsola sahip olmadan tamamen işlevsiz olan bir teknoloji çıktı.

PlayStation Portal
PlayStation Portal

Bu da haliyle oyun oynamaya bir katman daha ekliyor. Bu cihaza sahip değilseniz PlayStation 5’inizi açar, oyunu çalıştırır ve oynardınız. PlayStation Portal ile ise önce konsolu açmanız, sonra PlayStation Portal’ınızı açmanız ve eşleştirmediyseniz eşleştirmeniz gerekiyor. Sonrasında da oyununuzu açıp oynayabiliyorsunuz. Tabii ki portatiflik avantajı var ve aynı ağa bağlı olmama koşuluyla bir bakıma bu da bulut tabanlı bir el konsolu gibi çalışıyor. Ancak, bu adım Xbox’ın dört boyutlu satranç hamleleri karşısında ne kadar başarılı oldu?

Mukayeseye gelecek olursak, Xbox konsol tarafını domine edemeyeceğini anlayarak çoklu platformlarda mümkün olduğunca fazla oyuncuya ulaşmaya çalışıyor. Ancak Sony, mevcut PlayStation oyunlarını PC’ye getirmek dışında hedef kitleyi büyütmeye yönelik bir harekette bulunmuyor. Konsoluna Discord gibi çeşitli özellikler getirerek deneyimi zenginleştirse de henüz ciddi bir adımı yok. Örneğin, bir PlayStation Portal’ınız yoksa herhangi bir PlayStation 5 özel oyununu oynamak için tek seçeneğiniz konsol satın almak. Artık Xbox için böyle bir koşul bulunmuyor. Hoş ya, Xbox’un konsolunu cazip kılacak derecede üstün nitelikli bir özel oyunu da yok. Bu nedenle bir diğer güçlü eli olan PC platformuna yükleniyor.

Peki ne olacak?

Görünen o ki Xbox, bulut ve abonelik hizmetleriyle ayrı ayrı, bazı noktalarda da ikisini birden birleştirerek tek koldan çok daha fazla oyuncuya ulaşmak için agresif bir strateji güdecek. Bunun uzun vadede ne derece başarılı olabileceğini ancak analistler tartabilir. Ben bir analist değilim; yine de bir tahmin yapmam gerekecek olursa Xbox tarafının çalkantılı bir süreçten geçse de istediğini alacağını düşünüyorum.

Öte yandan PlayStation markasının, bir anda sürpriz bir hamle yapmadığı müddetçe özel oyunlarından başka tutunacak dalı yok. Ülkemiz özelinde en pahalı oyun platformu olmasıyla eski popülerliği günden güne azalırken, globalde mevcut başarısını bir şekilde sürdürmeyi başarıyor. Peki bu ne zamana kadar böyle gidecek?

PlayStation 5
PlayStation 5

Payım kadarını söyleyeyim; oyunculuğu bugüne kadar sırtında taşıyan konsollar git gide gözden düşecek. Bence video oyunları yuvasına dönecek ve PC, artık geliştiricilerin önceliklerinden birisi olacak; ancak hiçbir zaman gözbebeği platform olmayacak. Çünkü PC, aynı zamanda korsan tüketimin en kolay olduğu platform.

PC platformunda kazanç tablolarının ulaşabileceği tepe noktası her zaman bellidir. Bunun farkında olan dev oyun şirketleri, belki bulut odaklı yeni cihazlar üretecek ve bunu abonelik hizmetiyle harmanlayarak bir cep telefonundan farksız hale getirecekler. Yani elinizde sürekli faturasını ödediğiniz ve bu sayede kendi teknolojisini kullanmadan, ağ üzerinden oyunlara erişip oynayabildiğiniz cihazlar boy göstermeye başlayacak. Böyle bir senaryoda, mevcut bütün oyun konsolları da önemini büyük ölçüde yitirecektir. Sony, PlayStation konsoluna böyle sıkı sıkıya sarılırken Microsoft’un bu tür bir hamle yapması her şeyi değiştirebilir. Yani kısa deyişle Microsoft, Sony’yi rakipsiz bırakarak yenmeyi planlıyor bile olabilir

Tabii bundan daha ilerisini görebilmek için ya kâhin ya da Microsoft ofisindeki bir sehpa olmak gerekiyor. Ben ikisi de değilim.

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: