Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni Steam arayüzü ile birlikte dijital platformda görsel açıdan bazı değişiklikler yaşandı. Bendeniz de Steam gurusu olarak geri kalmadım ve sizler için bu yeni görünümü birkaç gün test ettim. Keyifli okumalar!
Yazıya girişiyoruz:
Öncelikle Steam’in kullandığı görsel temayı her zaman sevdiğimi belirtmem gerek. Uzun yıllardır bu temayı görüyoruz ve bence oldukça hoştu. Ancak artık değişimin yaşanması gerekiyordu, zira daha modern ve kullanıcı dostu bir arayüze ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Bu yazımızda Steam’in yeni arayüz güncellemesine ufak bir göz atacağız ve en önemli noktaların nasıl olduğuna, nasıl işlediğine ve nasıl kullanılabileceğine bakacağız.
Yeni Steam arayüzünde İlk durak bildirimler kısmı
Bildiğiniz üzere Steam’in bildirim kısmı bazen sorunlu bir şekilde çalışabiliyor. Özellikle bir oyun aldıktan sonra iade etseniz bile aktiviteler kısmında yapılan yorumlar orada takılı kalıyordu ve geçmesi için belirli bir süre beklemeniz gerekiyordu. Birkaç gündür deneyimlediğim şekilde bakacak olursak böyle bir durum söz konusu değil. Veya artık silinen yorumlar bildirim olarak görünmüyor. Böylelikle görsel kirlilik ortadan kalkmış oluyor.
Ayrıca artık indirime giren oyunlardan da haberdar olabiliyoruz. Bu çok ama çok iyi bir özellik. Eskiden sadece e-posta yoluyla bildirim alıyorduk ancak bu istek kapalıysa istek listemizdeki hangi oyunların indirime girdiğini görme şansına erişemiyorduk. Artık istek listesinde yer alan oyunların ne zaman ve ne kadar indirime girdiğini bu bildirimler sekmesinden görüntüleyebiliyoruz. Kimisi için gereksiz bir yenilik gelebilir ancak emin olun, bu özelliği bekleyen çok fazla kullanıcı vardı.
Diğer tüm bildirimler ise “tümünü görüntüle” içerisine alınmış durumda. Burada gereksiz olan veya spam yorumlar gibi durumları sürekli görmemeniz için oluşturulmuş. Böylelikle her bildirimi değil, ihtiyacınız olan ve size faydalı bildirimleri görme şansına erişiyorsunuz.
Ekran görüntüsü istemcisi
Oyun içerisinde ekran görüntüsü almak ve bunları yönetmek artık daha kolay bir hale gelmiş durumda. Özellikle ekran görüntüsü dosyalarına erişmek için binbir türlü şekle girmemize gerek kalmıyor. Oyun içerisinden alınan ekran görüntüleri Steam’in yeni arayüzü sayesinde daha kolay bir şekilde paylaşılabiliyor ve yönetilebiliyor. Çok daha modern bir görünüme sahip olduğunu belirtmek gerekli diye düşünüyorum.
En cafcaflı nokta, oyun içi arayüz kısmı
En büyük değişiklikler bu kısımda yer alıyor. Shift+Tab yaparak ulaşılan oyun içi sekmesi artık daha efektif ve daha kullanışlı. Alt kısımda yer alan yeni araç çubuğu sayesinde birçok özelliğe ulaşabiliyorsunuz. Burada arkadaş listesi, internet tarayıcısı, müzik çalar veya notlar gibi uygulamalar yer alıyor.
Ayrıca artık oyun için yapılan rehbelere de daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Neyin nasıl yapıldığını veya yapılacağını görmek için harika bir özellik olmuş. Arkadaş listesini de kolayca görüntüleyebiliyor ve internet tarayıcısı artık daha makul çalışıyor.
Benim gibi oyunlar hakkında not almayı sevenler için ise en büyük özellik notlar oldu. Bu notları istediğiniz gibi kullanma şansınız var. İsterseniz oyun hakkında bir şeyler yazın, isterseniz gideceğiniz lokasyonun konumlarını veya tamamlamak istediğiniz görevlerin eşyalarını. Notlar özelliği, Steam’in getirdiği en büyük yenilik bana sorarsanız. Özellikle bizim gibi basın tarafında çalışan ve oyun incelemeleri ile uğraşan kişilerin çok efektif bulacağını düşünüyorum. Sizler için bir inceleme hazırlarken oyunun eksisini ve artısını unutmamak için bazen notlar almamız gerekiyor. İşte bu özellik tam bizlerin aradığı bir yenilik olarak karşımıza çıktı.
Ayrıca hem bu notlar özelliğini hem de çoğu uygulamayı (internet tarayıcısı, arkadaş listesi gibi) ekrana sabitleme şansımız bulunuyor. Bu sabitlenen pencerenin boyutunu ve opaklığını kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Böylelikle oyun esnasında sizi rahatsız etmiyor. Şahsen ben oyunumu oynarken aklımdan çıkmaması için aldığım bazı notları oyun ekranına sabitleyerek daha eğlenceli bir oyun deneyimi elde etmeyi başardım. Ayrıca oyundan ekran görüntüsü almak isterseniz Steam bunun için de bizleri düşünmüş ve ekran görüntüsünde bu sabitlenen pencereleri çıkarmamak için bazı önlemler almış.
Anlayacağınız dostlar, Steam’in yeni versiyonuyla birlikte gelen bu özellikler bence oldukça efektif-modern bir kullanıcı arayüzünün kapılarını aralamış. İndirilenler kısmı ve kütüphanede değişen ufak tefek görsellikleri dillendirmek istemedim, onlar için nötr bir duruş sergiliyorum şimdilik.